Horáček: Ne Ural. Evropa končí tam, kde začíná Rusko

20.03.2022 18:03 | Ze sítí

Někdejší prezidentský kandidát Michal Horáček se na svém facebookovém profilu zamyslel nad tím, jak na počátku nebyla žádná Evropa. A v té souvislosti hovoří také o tom, jak je třeba začít vnímat evropskou hranici.

Horáček: Ne Ural. Evropa končí tam, kde začíná Rusko
Foto: Vít Hassan
Popisek: Producent Michal Horáček na Národní třídě

„Na počátku žádná Evropa nebyla. A to na rozdíl od vcelku zřetelných světadílů jako Afrika, Amerika a Austrálie. Vznikla jen jako idea, jako entita rozdílná od východu Eurasie. Rozdílná na jakém základě? Na kulturním a civilizačním. Ten se jako mořský příliv od západu směrem k východu zvolna posouval,“ analyzoval Horáček. Podle jeho slov se toto zastavilo roku 1730.

„Když švédský důstojník v ruských službách, jistý Strahlenberg, navrhl posun jejích hranic až k Uralu. Tato myšlenka posléze došla uznání, a tak jsme východní hranici Evropy vnímali dosud i my. Ale jako má moře příliv, má i odliv. Kultura a cvilizace Západu, jak se ukázalo nejpozději 24. února, k Uralu nesahá. Evropskou hranici je proto potřeba začít vnímat nově: Evropa končí tam, kde začíná Rusko,“ zakončil Horáček myšlenku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…