Horáková je dnes ikonou. Každá doba potřebuje své svaté, raduje se hrabě Czernin z TOP 09

28.06.2020 19:56

„Zažíváme pozoruhodnou proměnu. Významná česká politička, obdivuhodná žena a statečný člověk se stává ikonou. Svatořečení v přímém přenosu,“ komentuje aktuální vzpomínky na dr. Miladu Horákovou a připomínku jejího zavraždění komunisty senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin v komentáři pro server Forum24.cz. „Komunisti jsou vrazi, jejich činy jsou zvrácené a jejich ideologie zločinná,“ hodnotí a míří na to, zdali jsou podle něj dnešní komunisté odlišní.

Horáková je dnes ikonou. Každá doba potřebuje své svaté, raduje se hrabě Czernin z TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí
Podle Czernina lidé potřebují své ikony, k nimž se mohou vztahovat, a „je velmi důležité mít své svaté“. Na takovýchto lidech bychom podle jeho mínění neměli mít snahu nacházet jejich chyby a neměli bychom je pokládat za současníky a nahlížet na ně dnešníma očima. „Stojí mimo čas a prostor, úplní ve své dokonalosti. Jejich lidské stránky už nejsou důležité, protože jejich dokonalost všechno ostatní zastíní,“ píše.

Když tedy dnes čteme na mnoha místech z plakátů významných budov „Milada Horáková zavražděna komunisty“, jsme, jak poznamenává, „postaveni před jasný, kontrastní obraz dobra bojujícího se zlem“. „Tak jako je nebe a peklo, Bůh a ďábel, tak je Horáková a komunisti. Nediskutuje se. Nerelativizuje. Konstatuje se. Zavražděný proti vrahovi. Nevinná oběť proti zločinci. Člověk proti netvoru,“ přirovnává.

Přesto si Czernin nemyslí, že by zavražděná politička svatá byla, co však vyzdvihuje, je její život a statečnost.

„Komunisti jsou vrazi, jejich činy jsou zvrácené a jejich ideologie zločinná,“ hodnotí s tím, že v nevidí prostor pro diskusi o tom, zdali jde o novou komunistickou stranu, či nikoliv. Komunisti mají být „protipólem dobra“.

„Tam není nějaké ‚možná‘ nebo ‚za jiných okolností‘, tam je prosté a krystalické zlo. Vražda nevinné ženy,“ dodává.  

Hodnotí, že až po sedmdesáti letech od zavraždění Horákové komunisty „jsme se konečně vzpamatovali“, přičemž Horáková není jedinou dnešní „ikonou“, jmenuje i generála Heliodora Píku, pátera Josefa Toufara či Pavla Wonku.

„Každá doba potřebuje své svaté. Je dobře, že si jich konečně začínáme všímat. A je načase nechat se jimi inspirovat,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …