Hoří, hoří, plápolá. Celé Česko pálilo Korán, zde jsou další VIDEA

22.02.2017 9:50

Slovenská aktivistka Adriana Meleková ťala svou performancí s muslimskou svatou knihou, kterou roztrhala, pomočila a nakonec zapálila, skutečně do živého. Slovenské orgány činné v trestním řízení jí na popud ředitelky tamní policejní akademie poslaly do vazby a vyhrožují jí až šesti lety vězení, v České republice se však zvedla nevídaná vlna solidarity. Jejím základem byla mnohá opakování jejího kousku.

Hoří, hoří, plápolá. Celé Česko pálilo Korán, zde jsou další VIDEA
Foto: Foto: jas
Popisek: Vyvrcholením happeningu bylo pálení koránu

Čin Slovenky vystupující pod přezdívkou Sheila S. vyvolal mnohé kontroverze. Zejména její promluva na závěr vystoupení před kamerou, při kterém pronesla: „Vzkazuju všem, i policajtům, že mě nikdo nezastaví. Svůj názor budu zveřejňovat dál. A každý, kdo se mi postaví do cesty, tak na to velmi tvrdě doplatí. Každého si najdu a všechno mu oplatím. Jak oni ke mně, tak já k nim.“ Následně svolala „všechny, kdo se chtějí postavit této nákaze parazitujícího svrabu“. A vše zakončila: „Každého, kdo se mi postaví do cesty, bez problémů oddělám.“ Následně si pro ni přišla policie a soudce pak rozhodl o jejím umístění do vazby.

Jako první hned v neděli přiložila sirku k náboženské knize exmuslimka Marta Albahri. Ta vysvětlila svůj čin tím, že korán obsahuje 349 veršů nabádajících k nenávisti či přímo k zabíjení nemuslimů.

Anketa

Donald J. Trump je prezidentem měsíc. Oznámkujte ho jako v české škole

90%
5%
1%
3%
1%
hlasovalo: 11760 lidí

Následně se vzedmula celá iniciativa, nazvaná „Setkání u plamenů“. Její tvůrci motiv ohně ještě vyšperkovali, takže na hořícím koránu opékali špekáčky, jejichž omastek s obsahem vepřového masa (podle muslimů nečistého) kapal do pozůstatků náboženského textu.

ParlamentníListy.cz o mnoha z těchto akcí již informovaly. Například o akci v Praze, která vyvrcholila podáváním trestních oznámení. V Náměšti na Moravě pak knihu zapálil Martin Zapletal, válečný veterán a bývalý policista. Muž který se proslavil svým protestem již v minulosti, když vystrčil holý zadek na projíždějící kolonu amerických vojáků, nyní organizoval akci, na kterou dorazilo několik desítek účastníků. 

Kromě nich ovšem po celé České republice zahořela řada dalších ohníčků.

Pálení koránu tak proběhlo například v Pardubicích. Tam na náměstí skupina místních spálila knihu po jednotlivých stránkách, ačkoliv jim do toho foukal silný vítr. Na Twitteru pak bylo video z pardubického pálení sdíleno s komentářem: „Ano, šířím nenávist k nenávisti. Podněcuji k hnutí hájícímu demokracii, lidská práva a humanismus potlačováním práva šaría. Žádám svobodu kritizovat a urážet Mohameda – pedofilní a sadistické PRASE.“

V Příbrami proběhlo pálení v intimním prostředí bez diváků, ovšem o to vydatněji a déle muslimská kniha knih plála.

Ve Zlíně jeden z organizátorů akce na kameru vysvětloval, že pálení probíhá na podporu slovenské aktivistky. „Chceme, aby věděla, že Česká i Slovenská republika stojí za ní.“ Podle něj je korán obyčejným svázaným štosem papírů, který máme právo spálit úplně stejně jako jiný papír, používaný na zátop v domácnosti.

Na nespecifikovaném místě pak další z aktivistů spálil korán s obsáhlou promluvou, že bychom měli korán vymýtit především z hlav, protože je to víra, která omlouvá násilí.


 

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …