Hořká výtka politikům: Profesor Pavlíček u Hlávkovy koleje volal po nápravě křivdy

17.11.2016 13:02

Za to, aby byl 17. listopad opět prohlášen Mezinárodním dnem studentstva, se dnes při vzpomínkové akci v pražských Hlávkových kolejích vyslovil prof. Václav Pavlíček, předseda Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových a člen ČSBS.

Hořká výtka politikům: Profesor Pavlíček u Hlávkovy koleje volal po nápravě křivdy
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Odborník na ústavní právo, profesor Václav Pavlíček

Pavlíček přivítal posledního žijícího pamětníka událostí ze 17. listopadu 1939, nyní 97letého Mojmíra Srdečného. Patřil k těm vysokoškolákům, kteří byli tehdy odvlečeni do koncentračního tábora v Sachsenhausenu.

„(Srdečný) spolu s námi požaduje, aby se studentům vrátil jejich svátek, připomínající jejich odpor v roce 1939, tedy Mezinárodní den studentstva,“ uvedl Pavlíček.

Připomněl, že řada vysokoškoláků v boji pokračovala a po propuštění z koncentračního tábora nebo když se jim podařilo odvlečení uniknout, uprchla do zahraničí a vstoupila do československých ozbrojených sil nebo se zapojila do domácího odboje.

Poukázal také na to, že Mezinárodní den studentstva inspiroval po volání po svobodě a demokracii v 60. letech, spojoval studenty a dělníky v odporu proti nastupující normalizaci. Posléze vzdor tomu, že byl sice oficiálně oslavován, se stalo shromáždění k tomuto svátku posledním podnětem k demonstracím v roce 1989, které znamenaly konec minulého režimu.

„Přesto byl brzo po listopadu tento svátek zrušen a účastníci tehdejších událostí proti tomu marně protestovali. K těmto protestujícím patřil i bývalý student Švehlovy koleje a předseda ČSBS Jakub Čermín spolu s bývalými studenty, kteří doprovázeli rakev Jana Opletala při pohřbu v jeho obci. Tradici 17. listopadu považují za svůj svátek i současní studenti středních a vysokých škol,“ prohlásil Pavlíček.

„Věřím, že opakované sliby politiků budou splněny a že tuto křivdu spáchanou na tradicích odboje proti nacismu a podílu studentů na tomto boji budou napraveny,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…