Hořký konec. Drtinová a John Bok to dali Soukupovi sežrat

16.01.2020 14:36

Jaromír Soukup má bohatou politickou minulost. Ve svém profesním životě sázel na celou řadu politiků, naposledy na Miloše Zemana, ale tako sázka Soukupovi nevyšla. Podle serveru Seznam Zprávy si za to Soukup mohl sám. Kdyby se podíval na to, jak se Zeman chová k lidem ze svého okolí, mohl být připraven na to, že jednou bude odkopnut. Jako mnozí jiní lidé z okolí dnešního prezidenta. On však pravděpodobně kalkuloval, že si přízeň prezidenta udrží déle.

Hořký konec. Drtinová a John Bok to dali Soukupovi sežrat
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Vánoční díl Týdne s Jaromírem Soukupem

Generální ředitel TV Barrandov má za sebou bohatou politickou minulost. V roce 2006 pomohl Zeleným na cestě do Sněmovny. V roce 2009 však napomohl k pádu Topolánkovy vlády, po kterém se Zelení opět ocitli ve druhé politické lize, mimo Sněmovnu i mimo většinu zastupitelstev měst. A Jaromír Soukup se rozhodl vsadit na jiné politické koně.

Anketa

Povede se Vladimiru Putinovi v příštích letech snížit obří chudobu a korupci v Rusku?

85%
15%
hlasovalo: 16477 lidí

Není bez zajímavosti, že se Soukup občansky angažoval už po roce 1989 ještě jako mladý student práv.

Těsně po roce 1989 byl totiž mladý Soukup – a to se málo ví – členem Transnacionální radikální strany. Jde o liberálně orientovanou organizaci, která vznikla roku 1988 v Itálii. Zasazuje se za lidská práva a svobody, je i proti trestu smrti. K jejím hlavním politickým tématům patří i právo odmítnout vojenskou službu, právo na interrupci, ochrana menšin, homosexuálů a dekriminalizace drog,“ napsal server Seznam Zprávy.

John Bok, český politický aktivista, signatář Charty 77 a spoluzakladatel Spolku Šalamoun, který Soukupa v té době znal, tvrdí, že se tehdy stavěl do role liberálního člověka, který přivítal změnu režimu.

Jako mediální podnikatel vsadil na počátku nového tisíciletí na již zmíněné Zelené, ale po jejich pádu se přeorientoval na Věci veřejné, kterým skrze svou agenturu Empresa média dokázal zpřístupnit levnou politickou reklamu. Vedle toho poskytoval reklamní prostor i státním a polostátním firmám, které prý za Soukupovy služby platily občas víc, než bylo nezbytné. Touto cestou tak Soukup skrytě sponzoroval některé strany. Serveru model popsal mediální manažer Michal Klíma.

Po Věcech veřejných Soukup přeorientoval svůj zájem na prezidenta Miloše Zemana, Tomia Okamuru (SPD), Andreje Babiše (ANO) a jeho vládní kolegy, jako např. na ministryni financí Alenu Schillerovou.

John Bok v tom vidí jen a pouze ekonomický kalkul.

„Jeho vztahy se Zemanem a Okamurou, to byl podle mě jen čistě ekonomický kalkul. Míra si to prostě vyhodnotil tak, že když se mu podaří oslovit tu část společnosti, kterou Zeman reprezentuje, může mu to přinést větší sledovanost televize a více peněz z reklamy,“ uvedl Bok.

Jenže ani tahle sázka Soukupovi nevyšla. Na počátku roku 2020 Hrad oznámil, že končí pořad Týden s prezidentem. Stopku dostal také Jiří Ovčáček se svou talk show, do které si zval různé hosty. Vedle politiků zval věštce i spisovatele.

Na konto konce partnerství Zemana se Soukupem se dobře bavila např. moderátorka Daniela Drtinová v DVTV, když tuto zprávu oznamovala. Informaci zařadila mezi sdělení, „na která slova nestačí“, a přidala pár záběrů teatrálně plačících lidí, kterým by mohl Týden s prezidentem velmi scházet. „Čtvrteční večery už nikdy nebudou takové jako dřív,“ shrnula situaci Drtinová.

S podstatně vážnějším výrazem ve tváři doplnila, že by Zeman mohl přesedlat na TV Nova, kterou získá miliardář Petr Kellner, jenž nechal Zemana cestovat ve svém soukromém letadle na cestě z Číny, kde Zeman jednal i o podnikatelských záměrech Petra Kellnera.  

A co bude se Soukupem dál po konci partnerství s Hradem? John Bok věří, že by se mediální magnát mohl pokusit získat prezidentské křeslo sám pro sebe. „Lidi se občas zblázní a on má jisté mesianistické záchvaty,“ vyložil svůj názor na Soukupa Bok.

Komentátor Viliam Buchert na serveru Reflex.cz konstatoval, že Soukup možná bude muset řešit jiné než prezidentské problémy. Měl na mysli především dluhy mediálního domu.

Přitom, kdyby se Soukup podíval do Zemanovy minulosti, mohl počítat, že jejich partnerství nevydrží příliš dlouho.

Kdyby si Jaromír Soukup, generální ředitel TV Barrandov, vzpomněl na někdejšího šéfa poradců Miloše Zemana, možná by nedopadl tak, jak teď dopadl. Šloufa kdysi Zeman nemilosrdně po letech úzké spolupráce ‚propustil‘ ze svých služeb. To samé udělal i se Soukupem. (...) Za problémy s některými pořady i za stav svého podnikání si může Jaromír Soukup sám. Myslet si, že všechno může v této branži zvládnout sám, že všechno vymyslí sám, a navíc že všechno bude v televizi i sám moderovat, se zcela míjí s realitou. Máme proto jistotu, že odpískání známého pořadu Týden s prezidentem není konec velkých patálií, které TV Barrandov ještě čekají,“ upozornil Buchert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…