Horší než odchod. Orbán chystá Bruselu peklo

08.04.2024 8:01

Zatímco Britové se před lety rozhodli EU opustit, maďarský premiér Viktor Orbán dostal jiný nápad. Chce v Bruselu posílit natolik, aby mohl EU změnit. „Nestačí být naštvaný. Musíme ovládnout Brusel,“ popsal svůj záměr. Prý hodlá čelit těm, kteří se snaží Maďarům „strčit genderovou politiku až do krku“.

Horší než odchod. Orbán chystá Bruselu peklo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský premiér Robert Fico navštívili bývalého českého prezidenta Miloše Zemana

Server Politico upozorňuje, že politický establishment v Bruselu se bude muset připravit na nový typ politika. Na politika, který už nemluví o odchodu své členské země z EU, ale politika, který chce v Bruselu posílit a jako silný hráč celou EU měnit. Přesně to prý chce po blížících se volbách provést dlouholetý maďarský premiér Viktor Orbán.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí

„Musíme jít hlouběji, obsadit pozice, shromáždit spojence a napravit Evropskou unii,“ prohlásil maďarský premiér v rozhovoru už na konci loňského roku. „Nestačí být naštvaný. Musíme ovládnout Brusel,“ citoval Orbána server Politico.

Maďarsko bude ve druhé polovině roku 2024 EU předsedat. A dá se říct, že Orbánovi Maďarsko už začíná být malé. Premiérem je již po páté, v parlamentu drží ústavní většinu a s touto silou chce EU měnit. Tak to vidí Zsuzsanna Szelenyiová, bývalá spojenkyně a kritička Orbána a autorka knihy Poskvrněná demokracie, podle které Orbán hledá podobně smýšlející politiky a chce je spojit v jednom táboře.

„Pokud si chceme zachovat svobodu a suverenitu Maďarska, musíme obsadit Brusel a přinést změnu do Evropské unie,“ prohlásil Orbán na shromáždění v Budapešti u příležitosti maďarského národního dne 15. března.

Nijak přitom neskrývá, že nesouzní s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem a volá po tom, že je třeba „udělat Evropu opět skvělou“.

V Bruselu již dnes funguje think-tank Mathias Corvinus Collegium (běžně označované jako MCC), což je podle serveru Politico jeden z nástrojů, jehož prostřednictvím chce Orbán v EU prosazovat své záměry. Vládní organizace otevřela pobočku v Bruselu v roce 2022 a nabízí konzervativní pohled na témata řešená v EU.

Cílem sdružení, poznamenal ředitel Frank Furedi, bylo poskytnout lidem „intelektuální zdroje“, aby mohli čelit dominantní kultuře, která nám chce „strčit genderovou politiku do krku“ a „zničit naši minulost“. 

Think-tank prý také hodlá čelit snahám o vytvoření Spojených států evropských. EU vnímá jako společenství samostatných suverénních států. Maďarská vláda se podle všeho odmítá vzdát své suverenity a již ve stávající EU prosazuje svou politiku často i s pomocí práva veta. Nejen v otázce pomoci Ukrajině. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó oznámil, že Maďarsko chce během svého předsednictví řešit i migrační politiku EU. „Je zapotřebí ostrá politická změna v Bruselu, aby Evropská unie nepřitahovala, ale zastavila nelegální migranty,“ řekl Szijjártó.

Budapešť také prostřednictvím neziskové nadace Batthyány Lajos Foundation financuje The European Conservative, časopis a webovou stránku v anglickém jazyce s konzervativním přístupem ke zprávám o EU.

„Máme být na co hrdí,“ řekl maďarský velvyslanec v Belgii a Lucembursku Tamás Iván Kovács. „Je důležité, abychom našli cesty, jak to sdělit. Bohužel, některé mainstreamové zpravodajství je zkreslující a nevypovídající o celkovém obrazu.“

Podle serveru Politico by se Orbán teoreticky mohl opřít o spolupráci s italskou premiérkou Giorgií Meloniovou, s francouzskou pravicovou političkou Marine Le Penovou a slovenského premiéra Roberta Fica. Další spřízněné duše by mohl najít i v konzervativní frakci Evropského parlamentu ECR. Ale tady je třeba dodat, že ODS oznámila, že z frakce, ve které působí, vystoupí, pokud se jejími členy stanou Orbánovi politici.

Sám Orbán dal najevo, že změnit Brusel nepůjde přes noc, ale od července na tom podle něj lze pracovat a nakonec „smést socialistické, levicové, progresivní, liberální nebezpečné lidi“.

Z EU vystoupit nechce, neboť si je vědom toho, že většina Maďarů hledí na členství své země v EU jako na pozitivní. Server Politico v této souvislosti upozornil, že podpora členství EU přesahuje 70 procent.

„Orbán může kritizovat Evropskou unii,“ řekl András Bíró-Nagy, ředitel Policy Solutions, budapešťského think-tanku. „Může říct, že to jde špatným směrem, ale nemůže si zahrávat se členstvím Maďarska v EU. To je červená čára i pro jeho vlastní voliče Fideszu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mít v Bruselu pár takových frajerů jako je Orbán ...................., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 08.04.2024 10:00:11
bylo by vše jinak. Ten má dar prozíravosti a je mužem akce. Ten řídit EU tak by bylo LÍP !!!! A lobbisty za pitomostě by eliminoval ........ poslal by je hodně daleko a hluboko, kamsi do zapomnění. A s pochlebovači a hujery , co by se mu až k zemi klaněli by zatočil. Takoví jsou k ničemu, marní ! Darmožrouti. )))))

|  15 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …