Hospodářská komora nesouhlasí s dalším zvýšením minimální mzdy, jak navrhuje Ministerstvo práce

03.09.2019 21:16

Hospodářská komora nesouhlasí s dalším zvýšením minimální mzdy, jak navrhuje Ministerstvo práce. Zaměstnavatelé potřebují vstřebat razantní zvyšování minimální mzdy z posledních let. Každý růst navíc podle komory citelně dopadne na peněženky všech domácností v zemi. Zdražily by především služby jako úklid, stravování či autodoprava, kde je podíl zaměstnanců s nižší či nulovou kvalifikací největší. Podle komory by bylo lepší zavést automatický valorizační mechanismus, který minimální mzdu odpolitizuje a umožní zaměstnavatelům růst předvídat. Hospodářská komora tak reagovala na výsledek dnešního jednání ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) s odbory.

Hospodářská komora nesouhlasí s dalším zvýšením minimální mzdy, jak navrhuje Ministerstvo práce
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Stát podle komory nařizuje soukromému sektoru vyplácet nejnižší výdělky v několika stupních, aniž jej zajímá produktivita práce. Zaměstnavatelé přitom v mnoha případech musejí uměle navyšovat mzdy jen proto, aby odměňování svých zaměstnanců odstupňovali, uvedla komora. „To je nebezpečný scénář pro celou tuzemskou ekonomiku,“ varovala.

Firmy se podle Hospodářské komory snažily vysoký růst mezd zaměstnanců v posledních letech kompenzovat ze svého zisku, což už nebude plošně možné. Firmy budou nucené investice omezovat a promítat požadavky na vyšší minimální a zaručené mzdy bez ohledu na produktivitu práce do cen zákazníkům. „Ke zdražování tak dojde především ve službách, kde je podíl nízko kvalifikované práce největší. Jedná se například o závodní stravování, opravy a stavební práce v domácnostech, úklidové a ubytovací služby, autodopravu a další,“ míní komora.

Komora rovněž upozornila, že mzdy rostou v Česku výrazně rychleji než produktivita práce. Zatímco loni vzrostla ekonomika o tři procenta a mzdy průměrně o osm procent, reálná produktivita práce přepočtená na zaměstnance vzrostla jen o 1,3 procenta. Od začátku vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), tedy od ledna 2014, do konce loňského roku vzrostla minimální mzda o 44 procent a produktivita práce jen o 11 procent. Pokud by vláda požadavku na letošní zvýšení vyhověla, nejnižší možný výdělek by stoupl o 76 procent, vypočítala komora.

Ministerstvo práce navrhuje pro příští rok růst minimální mzdy zhruba o deset procent, tedy o 1 350 korun na 14 700 korun. Platy ve veřejné správě by se podle představ ČSSD měly zvednout o 5,2 procenta. Odbory požadují zvýšení minimální mzdy na 15 000 korun, o růstu dalších výdělků chtějí dál jednat. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhuje ve veřejném sektoru přidání o tři procenta. Nebrání se ani dohodě, aby platy ve veřejné sféře rostly všem o stejnou sumu, jak navrhla odborová asociace. Podle ní by to bylo spravedlivější.

Komora doporučuje vládě, aby požadavek ministryně práce odmítla. Maláčová podle komory postupuje proti zaměstnavatelům a tlumočí požadavky odborářů. „Ministryně práce svou povinnost zájmy zaměstnavatelů a zaměstnanců vyvažovat neplní a jednostranně postupuje proti zaměstnavatelům v České republice a jen v zájmu odborářské lobby,“ kritizovala ministryni komora. Odboráři i ministryně přicházejí s dalším požadavkem na plošný růst platů ve veřejné sféře a podle komory se opět nezamýšlejí nad tím, jak nejprve celou soustavu státního aparátu zefektivnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…