Hospodářství: Jde to do kytek. Hlavně Německo. Propadá se to strašně rychle, je to šílené

15.01.2019 10:44

Ekonom Vladimír Pikora se ve svém pravidelném Eurodeníku zaměřil na pokles evropských akcií, který je v současné době jen lehký. „Přitom když se člověk podívá na nové zprávy, čekal by i větší pokles,“ poznamenal. A věnuje se také Německu, které je podle něj velkým zklamáním, jeho výroba poklesla o 1,9 procenta, zatímco trh čekal růst o 0,3 procenta.

Hospodářství: Jde to do kytek. Hlavně Německo. Propadá se to strašně rychle, je to šílené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Čísla, na která Pikora upozorňuje, nazývá šílenými. „Evropa ztrácí dech, ačkoli snad žádná vláda nepočítá ani s výrazným zpomalením, natož s recesí,“ podotkl. „A podobně špatná čísla přišla tentokrát i z Číny. Statistika zahraničního obchodu ukázala, že čínské dovozy v prosinci meziročně poklesly o 7,6 %, zatímco trh očekával růst o 5 %. Čínské exporty také poklesly o 4,4 %, zatímco trh očekával růst o 3 %. To ukazuje, jak výrazně domácí čínská poptávka brzdí,“ zmínil Pikora.

Anketa

Považujete Jana Palacha za hrdinu?

13%
hlasovalo: 19236 lidí

„Třetí zásadní zprávou dne je, že britská premiérka Theresa Mayová varovala, že odchod Británie z Evropské unie může být ohrožen, pokud britští zákonodárci v úterním hlasování odmítnou dohodu o Brexitu. Jinými slovy varuje: Nechcete mou dohodu o Brexitu, ale chcete Brexit. Když ale mou dohodu neschválíte, žádný Brexit nebude. Myslí si, že tím parlament přitlačí ke zdi. Nevím, jak se parlament rozhodne, v každém případě se mi toto jednání nelíbí a považuji ho za špatné,“ podotkl Pikora s dodatkem, že trh si to však nemyslí, myslí si, že Mayová má parlament na lopatě. 

Server iHNed.cz si pak zpomalujícího Německa všímá také. Podle něj se české firmy bojí více než Brexitu nebo rostoucích mezd. „Zatímco průměrný meziroční růst našich tržeb v letech 2013 až 2017 činil v Německu 8,1 procenta, loni jsme oproti roku 2017 zaznamenali pokles 5,4 procenta. Nejednalo se o žádnou fatální záležitost, protože výpadek se nám podařilo téměř beze zbytku nahradit v tuzemsku, ale pro letošek očekáváme další propad,“ řekl serveru Otto Daněk, generální ředitel firmy Atas, jež vyrábí elektromotory. Dodal také to, že pak by již bylo třeba přijmout určitá opatření, například hledat nové trhy. 

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…