Hospodářství chřadne a ještě chvíli to potrvá. Největší problém: Lidé šetří

11.03.2013 11:23

Recese tuzemské ekonomiky zřejmě ještě na počátku letošního roku pokračovala, od druhého čtvrtletí by ovšem již mohlo nastat mírné oživení, domnívají se analytici. Za celý letošní rok by pak měla ekonomika podle většiny odhadů stagnovat nebo mírně klesnout. Česká ekonomika loni podle ČSÚ klesla o 1,2 procenta.

Hospodářství chřadne a ještě chvíli to potrvá. Největší problém: Lidé šetří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Hrubý domácí produkt Česka se snížil i v samotném loňském 4. čtvrtletí, a to meziročně o 1,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. "Zpřesněná data o HDP potvrdila meziroční propad za čtvrtý kvartál, což přisoudilo Česku osmou nejhorší meziroční pozici ze zemí EU. Kromě finanční krizí sužovaných zemí eurozóny v jižním křídle kontinentu dopadlo hůř než Česko již jen Maďarsko," upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Česká ekonomika by se měla podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka pohybovat v recesi ještě na začátku letošního roku. "Nicméně od druhého čtvrtletí již očekáváme pozvolné oživení. Spotřebitelská poptávka by měla zůstat utlumená, domácnosti patrně budou dále šetřit minimálně v první polovině letošního roku," uvedl. Celkové by HDP letos mělo podle něj poklesnout o 0,1 procenta.

Pozvolné oživení

"Tento rok očekáváme pokles české ekonomiky o 0,2 procenta," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Pokles by měl pokračovat i podle něj ještě v prvním čtvrtletí v souvislosti se zvýšením DPH, pak by se ale měla česká ekonomika pozvolna oživovat.

"Největší zářez do výkonu ekonomiky v celém roce udělalo spotřební chování domácností. Propad jejich reálné spotřeby za celý rok o 3,5 procenta byl nevídaný nejméně od roku 1995," uvedl Sobíšek. Domácnosti podle něj razantně zvýšily svou míru úspor. Kromě toho ale působil i krátkodobý faktor extrémní daňové nejistoty před koncem roku," uvedl. Za celý letošní rok odhaduje růst ekonomiky, a to o 0,4 procenta.

Lidé šetří

"Překvapivě po mnoha letech za to nemůže ani tak vývoj ve světě, jako vývoj doma. Za propadem ekonomiky stojí především propad domácí poptávky. Lidé prostě odkládají spotřebu," uvedl i analytik Next Finance Vladimír Pikora. V roce 2013 tak podle něj ekonomika klesat o 0,5 až 0,8 procenta.

"Pro letošek předpovídáme mírný ekonomický růst na úrovni 0,3 procenta. Rizikem je horší vývoj v zahraničí, který by přes slabší vnější poptávku mohl způsobit, že by naše ekonomika zůstala letos v recesi," uvedl analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…