Hospodský mi zdražil pivo, zase to zaplatí lidé... Babiš čelil dotazům čtenářů kvůli EET

13.12.2016 20:22

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš odpověděl ve svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz na otázky ohledně výběru daní a elektronické evidence tržeb.

Hospodský mi zdražil pivo, zase to zaplatí lidé... Babiš čelil dotazům čtenářů  kvůli EET
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Díky EET řešíte otázku výběru daní od malých živnostníků a podnikatelů. Jak to bude účinné, ukáže praxe. Teď zbývá řešit otázku transfer pricing, aby nás velké nadnárodní firmy dále takto neokrádaly. Máte to v programu? Pokud ne, tak to bude vypadat, že Vám nejde o narovnání podmínek pro všechny,“ položila otázku první čtenářka.

„Finanční správa se věnuje odhalování různých typů daňových úniků včetně úniků realizovaných v desítkách a stovkách milionů – například karuselové podvody nebo porušování pravidel převodních cen, tedy Vámi zmíněný transfer pricing. Na převodní ceny jsme se zaměřili a výsledkem je již cca 1,5 miliardy Kč doměřené daně z příjmů. To je výborný výsledek vzhledem k tomu, že se jedná o složitou problematiku nadnárodních firem, které mají týmy právníků a daňových poradců,“ pochválil se v odpovědi Babiš.

Další ze čtenářů se zeptal na množství výjimek, které se v souvislosti se zavedením EET začaly objevovat. „Takže kadeřnice, hodinoví manželé, soukromí instalatéři atd. si můžou oddychnout, dělali často bez účtenky, tak se paušálem nezjistí, kolik by vydělávali nyní s EET. Můžete mi to prosím vysvětlit? Zaměstnance se nikdo neptá, i když vydělává málo, tak daně jsou mu spočítány na korunu, žádný paušál. Takže oficiálně si vydělají 250 tis. a zbytek zase načerno,“ poznamenal.

„Můj návrh se týká pouze možnosti vynětí drobných podnikatelů (OSVČ) s hrubým příjmem do 250 tisíc Kč, ovšem za podmínky, že si sjednají s finančním úřadem paušální daň! To je nutná podmínka pro to, aby takový podnikatel nemusel evidovat tržby. Takže pokud finanční úřad pojme důvodné podezření, že podnikatel utržil více než 250 tisíc Kč ročně, pak s ním daň nesjedná – nebo ji sjedná v jiné výši a podnikatel bude muset evidovat tržby v EET,“ řekl Babiš. Podle jeho slov to bude samozřejmě klást nároky na finanční úřady.

„Ale mnohem lépe lze prokázat, zda má podnikatel hrubý příjem 250 tisíc Kč nebo 500 tisíc Kč, než zda má hrubý příjem jeden nebo dva miliony. Hrubý příjem 250 tisíc Kč, to je zhruba 20 tisíc Kč měsíčně hrubého příjmu. Pokud má takový podnikatel náklady, těžko by dokázal z takového příjmu uživit rodinu – i to může být vodítko,“ odvětil Babiš s tím, že finanční správa si to bude muset zkrátka odpracovat.

Další ze čtenářů pak uvedl, že se obává, že na EET doplatí občan. A přinesl konkrétní příběh z návštěvy hospody. „Při mé páteční návštěvě restaurace jsem při placení zjistil, že půllitr piva podražil o 2 koruny, při denním vytočení několika hektolitrů piva má hostinský, který daně neplatil, na ně vyděláno...,“ posteskl si občan s tím, že v závěru to tak ve skutečnosti zaplatí opět lidé a podnikatelé na tom budou lépe než předtím.

„Smyslem zavedení EET je narovnat podnikatelské prostředí, tedy aby všichni podnikatelé řádně vykazovali a platili daně a nikdo neměl výhodu z toho, že daně krátí. Pokud někdo daně krátil a EET jej donutí hrát fér, je to správný výsledek. Pokud kvůli tomu zdraží svoje zboží a služby, mají zákazníci dvě možnosti – buď zaplatit vyšší cenu, nebo jít jinam. Třeba k tomu, kdo nezdražil, protože k tomu opravdu neměl důvod,“ podotkl Babiš.

Dále uvedl, že byla snížena DPH na nealko a na jídlo z 21 % na 15 %, což má hospodským krýt náklady spojené se zavedením EET. „Takže opravdu nerozumím, proč někteří zdražují. Nebudete tomu možná věřit, ale už máme i takové signály, že někteří uvažují o tom, že právě díky nižšímu DPH naopak své ceny sníží. Tak doufám, že čas ukáže, že EET je revoluční projekt, který bude přínosem nám všem a já získám zpět vaši přízeň,“ přeje si Babiš.

Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…