Hra na „bezinfekčnost“ očkovaných musí skončit. Okamžitě, burcuje docent

29.11.2021 17:40 | On-line

Očkovaní vs. neočkovaní. Velké téma, které čím dál více rozděluje společnost. Podle Mariana Hajdúcha musí hra na to, že jsou očkovaní bezinfekční, ihned skončit.

Hra na „bezinfekčnost“ očkovaných musí skončit. Okamžitě, burcuje docent
Foto: repro Twitter
Popisek: docent Marián Hajdúch

Lékař a bývalý národní koordinátor pro testování Marián Hajdúch vážně varuje, že očkovaní lidé bez příznaků mohou být  přenašeči nemoci covid-19. Řekl to podle serveru iDNES.cz na základě zprávy o pozitivně testované hlavní hygieničce Pavle Svrčinové, která neměla žádné příznaky. Byla plně očkovaná.

„Hra na ‚bezinfekčnost‘ očkovaných by měla okamžitě skončit. Potřebujeme ještě názornější příklad?“ reagoval konkrétně vědec na Twitteru na pozitivní test hlavní hygieničky. Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl následně uvedl, že hygienička žádné příznaky onemocnění nemá, a proto zůstane standardně dva týdny v izolaci.

Podle serveru iDNES.cz ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci připomněl, že očkovaní sice mají přibližně o 60 procent nižší riziko přenosu infekce, nicméně varianta delta je několikrát nakažlivější než beta nebo alfa. „To znamená, že očkovaní nakažení deltou budou odhadem podobně infekční jako neočkovaní s alfou,“ dodal Hajdúch.

Očkovaní v současné době mohou navštěvovat kulturní akce a chodit do restaurace bez omezení a bez testování. Právě v těchto zařízeních často při konzumaci nápoje či pokrmů nemají nasazené respirátory, proto se virus může šířit poměrně snadno. Hajdúch současně připouští, že očkování stále zůstává jako hlavní zbraň proti covidu. „Současně ale nevylučovat očkované z epidemiologického šetření, protože přenášet nákazu mohou i bezpříznakově,“ řekl na Twitteru a pokračoval, že podstatné je také důsledné trasování bez ohledu na stav očkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…