Hra o evropské trůny. Visegrádská skupina bude ladit taktiku v Praze

28.06.2019 8:00

Předsedové vlád zemí Visegrádské čtyřky (V4) se dnes sejdou v Praze na neformální schůzce, kterou svolal český premiér Andrej Babiš (ANO). „Na základě mého pozvání se sejdeme, abychom znovu koordinovali své představy. Hra o evropské trůny je jediným bodem jednání,“ vyjádřil se ministerský předseda pro Lidové noviny.

Hra o evropské trůny. Visegrádská skupina bude ladit taktiku v Praze
Foto: Kancelář prezidenta Polské republiky
Popisek: Představitelé zemí Visegrádské čtyřky.

Společně se tak setkávají dva dny před mimořádným nedělním evropským summitem. Premiér Babiš ve středu na plénu Sněmovny při schůzi k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě řekl, že summit zásadně rozhodne o tom, kdo bude předsedou Evropské komise, Evropské rady a Evropské centrální banky.

Nyní český předseda vlády zdůraznil, že „potřebujeme takového šéfa Evropské komise (EK), kterému nevadí náš středoevropský region. „A který je hlasitým kritikem dosavadního systému nasazování takzvaných „spitzenkandidátů“, tedy lídrů europarlamentních frakcí, z nichž někteří nemají alespoň dle slov premiéra teritorium V4 zrovna v lásce,“ doplnil.

Český premiér nepodporuje Němce Manfreda Webera, kandidáta evropských lidovců, ani hlavu evropských socialistů a současného eurokomisaře, Nizozemce Franse Timmermanse. „Pro Česko a V4 je důležité, aby příští předseda Komise nepolitizoval, aby nekomentoval politiku a aby realizoval hlavně závěry Evropské rady,“ uvedl český předseda vlády.

Současný místopředseda Evropské komise Slovák Maroš Šefčovič stále zůstává ve hře o některý z vysokých unijních postů, nejspíše o křeslo šéfa unijní diplomacie. Jednotně deklarovanou podporu celé V4 ale dosud nemá, rezervovaně se k němu staví i premiér Babiš.

Původní zdroj ZDE

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…