Hrad má průšvih. Uctil ruskou vlajku víc než českou

28.03.2012 11:16

Pražskému hradu možná hrozí pokuta až deset tisíc korun kvůli přílišné úctě, kterou Kancelář prezidenta projevila při loňské návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze.

Hrad má průšvih. Uctil ruskou vlajku víc než českou
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Při oficiálních setkáních ruské hlavy státu s představiteli České republiky vlál na „čestném“ místě, tedy při čelním pohledu vlevo, ruský prapor, píší Lidové noviny. A to je podle pozorné a angažované občanky, která  „chybu“ nahlásila, v rozporu se zákonem. Ten totiž hovoří jasně, vlajka České republiky musí mít vždy čelné místo, při čelním pohledu je to vlevo nebo vprostřed při vyvěšení lichého počtu. Zákon stanoví i další detaily.


Veronika Blažková, mluvčí Prahy 1, která má jako správní orgán věc na starosti, potvrdila, že v současné době probíhá šetření přijatého oznámení a do čtrnácti dní by mělo být o možném správním deliktu rozhodnuto.  Pokud by se provinění skutečně prokázalo, hrozí Hradu pokuta až 10 tisíc korun. Fotografie z návštěvy ruského prezidenta  potvrzují, že na levém místě, které zákon vyhrazuje vlajce Česka, stojí skutečně ruský symbol.

Hrad zaskočen

Zpráva samotné představitele Hradu zaskočila, protože je radnice Prahy 1 prý nekontaktovala. Znalec hradního protokolu Ladislav Špaček soudí, že provinění může mít na svědomí jiné pravidlo etikety, a sice že host má stát na čestném místě po pravici hostitele, ale pak by oba měli za sebou cizí vlajku, a to by bylo diplomaticky nevhodné. Proto se zřejmě vlajky přehodily. Nebylo to prý ostatně poprvé, stejně si Hrad počínal i při dřívějších státních návštěvách, například amerického prezidenta Baracka Obamy.  Možností, jak tuto situaci řešit, je metoda, kterou Kancelář prezidenta často volí, kdy se za oběma prezidenty střídají vlajky jejich zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lfr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…