Hrad se vyjádří k Zemanovým krokům ve vládní krizi příští týden

15.05.2017 17:47

Pražský hrad se vyjádří k dalším krokům prezidenta Miloše Zemana ve vládní krizi až příští týden. Na Twitteru to dnes oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Není však vyloučeno, že prezident sám bude záležitost komentovat i během své současné návštěvy Číny. Zeman dříve uvedl, že další kroky učiní po svém návratu z Číny, kde je do čtvrtka.

Hrad se vyjádří k Zemanovým krokům ve vládní krizi příští týden
Foto: Hanka Brožková KPR
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman a prezident ČLR Si Ťin-pching

„Další krok pana prezidenta při řešení vládní krize vyvolané panem premiérem oznámím na své úterní tiskové konferenci,“ napsal Ovčáček. Štěpánka Šedivá z tiskového odboru Hradu na dotaz ČTK upřesnila, že se tisková konference uskuteční příští týden.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na počátku května navrhl Zemanovi odvolání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Zeman k tomuto kroku zatím nepřistoupil, své váhání zdůvodňoval údajným rozporem Sobotkova kroku s koaliční smlouvou a také svými pochybnostmi, zda je prezident povinen návrhu premiéra na odvolání ministra bezpodmínečně vyhovět. Sobotka na dnešek plánoval schůzku s ústavními experty, kteří by měli vypracovat návrh kompetenční žaloby na Zemana pro případ, že by prezident i po návratu z Číny odmítal Babiše odvolat.

Sobotka také dnes odmítl nominaci Aleny Schillerové na novou ministryni financí místo Babiše, jak navrhovalo hnutí ANO. Babiš za to premiéra kritizoval, Sobotka podle něj komplikuje řešení vládní krize. Hrad se dosud k dnešnímu vývoji nevyjádřil.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…