Hradec na to má. Staví knihovnu za stovky milionů, i když lidé nečtou

10.08.2012 14:33

Na vytoužený dárek se mohou hradečtí čtenáři těšit symbolicky v březnu, měsíci čtenářů, kdy se otevřou poprvé brány nové knihovny v bývalém objektu Vertex ve Wonkově ulici. Architektonicky výjimečnou stavbu dozdobí během podzimu interiér a tečkou bude stěhování knižního fondu včetně uvedení budovy do provozu.

Hradec na to má. Staví knihovnu za stovky milionů, i když lidé nečtou
Foto: oficiální stránky města
Popisek: Bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

Budova prošla po stavební části úspěšnou kolaudací a prázdné prostory čeká vybavení vhodnými interiérovými prvky. Původně se předpokládalo, že rekonstruovaný objekt bude zprovozněn letos na podzim. Dojde však k mírnému zdržení, jehož příčinou bylo opakování výběrového řízení na dodavatele interiéru, protože bylo nutno dopracovat dokumentaci nábytku a přepracovat požární posouzení objektu.

Vítěz opakovaného tendru ale odstoupil, a město muselo zahájit jednání s druhým dodavatelem v pořadí. O tomto zpoždění už se mohli Hradečané dočíst v květnu v informačním zpravodaji Radnice. K podpisu smlouvy s novým subjektem by mělo dojít po nutných administrativních úkonech v těchto dnech. Interiér obsahuje velké množství atypických částí, což klade vysoké nároky na dodavatele.

„Získali jsme trochu času navíc, abychom mohli pracovat na věcech souvisejících se stěhováním. Připravujeme pro naše uživatele nové služby a nový režim provozu. Reálnou podobu dostává zcela nová vizuální tvář knihovny. Vzniká moderní web, originální logo naší instituce, pracujeme na informačních a propagačních materiálech,“ řekla Barbora Čižinská, ředitelka Knihovny města Hradce Králové.

A kdo tam bude chodit?

Po vybavení interiérů začne stěhování Knihovny města Hradce Králové do připravených prostor. Přesun a reorganizace knihovních fondů i zaměstnanců, zprovoznění veškerých technologií a další činnosti nutné pro hladký provoz, jsou nedílnou součástí této ojedinělé a náročné akce, na jejímž konci by měl být spokojený čtenář.

 „Na přestavbu bývalého továrního areálu získalo město dotaci z Evropské unie. Celkové výdaje projektu dosáhnou téměř 197 milionů korun, z čehož způsobilé výdaje činí přibližně 159 milionů korun. Poskytnutá dotace činí 85 procent z celkových způsobilých výdajů projektu, tedy téměř 135,5 milionů korun. Zbytek, což je zhruba 61,5 milionů korun, bude hrazen z rozpočtu města,“ upřesnil Jozef Čižmár z odboru rozvoje královéhradeckého magistrátu.

Zásadním problémem pro město ovšem může být fakt, na který si stěžují učitelé základních i středních škol. Tím je téměř nulový zájem mladých lidí o literaturu. Kdo tedy do knihovny za stovky milionů bude chodit, není příliš jasné.

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…