Hradní diplomat Jindrák vzpomíná na Merkelovou: Byla velmi spravedlivá. A vztahy s ČR jí skutečně ležely na srdci

27.09.2021 22:29 | Glosa

Končící německá kancléřka Angela Merkelová díky svému východoněmeckému původu spojovala společnost v Německu. Jejím dědictvím je šestnáct let politické i ekonomické stability. Tak hodnotí působení jedné z nejmocnějších žen světa ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a někdejší velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák. To, že nás Evropská unie okamžitě po našem vstupu do ní neupozadila, je zásluha právě Merkelové. „Víte, ona je velmi spravedlivá,“ ohodnotil diplomat kancléřku a vzpomenul, jak pomohla expremiérovi Mirku Topolánkovi.

Hradní diplomat Jindrák vzpomíná na Merkelovou: Byla velmi spravedlivá. A vztahy s ČR jí skutečně ležely na srdci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rudolf Jindrák, šéf zahraničního odboru KPR

Merkelová podle Jindráka zdědila Německo v ne úplně jednoduché situaci, jelikož podle něj sjednocení země pořád není dokončenou epizodou v německých dějinách. Právě německá kancléřka prý byla tou, která díky svému východoněmeckému původu tamní společnost spojovala.

Kromě vnitřního dění se však nemálo angažovala i ve vztazích s Českem. Jindrák vzpomenul například na jednání s Bavorskem, které mělo komplikované vztahy s Českem i po uzavření Česko-německé deklarace, v níž Česko mimo jiného litovalo poválečných zločinů na Němcích. A zastoupení Bavorska v Česku bylo otevřeno až v roce 2014. Narovnání česko-bavorských vztahů – o němž jednaly obě strany od roku 2009, a trvalo ještě dva roky, než bavorský premiér navštívil Prahu a český zase Mnichov – prý Merkelové „velmi leželo na srdci“ a průběh jednání bedlivě sledovala.

Jindrák také míní, že Merkelová uměla spojovat zájem Německa se zájmy ostatních. „Ona to unikátně spojovala. Nikdy jsem z jednání třeba i Evropských rad neměl pocit, že by upřednostňovala německý zájem před společným. Její velká hodnota byla v tom, že dokázala s lidmi mluvit a spojovat je,“ ocenil kancléřku v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…