Hraje to na ztrátu právní způsobilosti, podezírá Ratha ODSák Vidím

07.09.2012 23:15

Hodinu a půl trvající řeč Davida Ratha předcházející hlasování o druhé žádosti policie o jeho vydání k trestnímu stíhání vyvolala nejrůznější reakce. Jednou z nejpikantnějších je ta od poslance ODS Jana Vidíma, který bývalého středočeského hejtmana podezírá, že to hraje na ztrátu právní způsobilosti.

Hraje to na ztrátu právní způsobilosti, podezírá Ratha ODSák Vidím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Vidím

Po čtvrt roce předstoupil znovu před Poslaneckou sněmovnu vazebně stíhaný poslanec David Rath, aby přednesl projev před tím, než zákonodárci rozhodnou o druhé žádosti policie o jeho zbavení poslanecké imunity. Během půldruhahodinového vystoupení David Rath několikrát zopakoval, že nikomu nic neudělal, žádná škoda nevznikla a ani vzniknout nemohla.

Jeho slova vyvolala rozličnou odezvu mezi přítomnými zákonodárci. Zaujala glosa jednoho z nejzasloužilejších Jana Vidíma z ODS, který je poslancem už osmnáct let, z toho posledních šestnáct let nepřetržitě. „Už je to nad slunce jasnější. Hraje to na ztrátu právní způsobilosti,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jan Vidím k Rathovu projevu.

Alkohol ani omamné prostředky v tom být nemohou, zbývá jen duševní porucha

Pro připomenutí - fyzické osobě může být způsobilost k právním úkonům soudem odňata v plném rozsahu, avšak jen z důvodů stanovených zákonem. Je to v případě duševní poruchy, nadměrného užívání alkhoholu nebo omamných prostředků či jedů. Vzhledem k prostředí, v němž je David Rath nucen už téměř čtyři měsíce žít, je zřejmé, že poslanec ODS Vidím považuje nad slunce jasnější, že bývalý hejtman to hraje na duševní poruchu.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…