Hranice se měly zavřít hned a všude. Dopady budou, ale odpracujeme si to, říká plukovník Mach

25.03.2020 20:44

ROZHOVOR „Výjimky jsou skulinou, která prohlubuje krizi a oddaluje řešení,“ říká ke koronaopatřením plukovník ve výslužbě Zdeněk Mach, který velel kontingentu SFOR na území bývalé Jugoslávie a poté zúročil armádní zkušenosti i v pomoci veteránům, aby po návratu z misí nekončili na ulici. K nouzovému stavu má tedy co říci. Zásoboval se? Testovat všechny? Budou se lékaři rozhodovat, komu pomoci? S manželkou provozují kavárnu, muzeum a komunitní centrum – vše zavřeli. „Raději na ošetřovné má jít muž než sestřička,“ dodává s apelem na velké rezervy ČR: „Aby nedopadla hůře než Itálie…“ Koronavirus jako upozornění na naši slabost a nepřipravenost lidstva...

Hranice se měly zavřít hned a všude. Dopady budou, ale odpracujeme si to, říká plukovník Mach
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Zdeněk Mach, válečný veterán, který velel mírové misi v Jugoslávii. Dnes úspěšně podniká v Ústeckém a Karlovarském kraji: Snímek je z muzea s kavárnou, které se ženou vybudovali ve Valči na Karlovarsku.

Předsedkyně Evropské komise nesouhlasila s uzavírkami hranic: máme chránit naši zemi, nebo by opatření měla být jednotná v rámci EU? 

Anketa

Kterou písničku by měl hrát rozhlas pro zlepšení nálady?

hlasovalo: 20087 lidí
Jednoznačně uzavřené hranice. Ale uzavřít není „přivřít“ a kdo se protáhne, má štěstí.

Uzavřít se měly hned všechny přechody, a ne pouze vybrané.

Měření teplot na hranici má smysl?

Měření namátkových teplot na hranici – to je tak 50 na 50. Tedy žádná jistota, že se jedná o promyšlené a efektivní opatření. To je pouze doufání ve štěstí. Ale to přeje připraveným.

Pokud porovnáme reakce Číny a evropských zemí, zejména Itálie výrazně zaostala a krizi nezvládla. Hovořil o tom i premiér Babiš.  Ukázala se v souvislosti s koronavirem jakási akceneschopnost Evropy?

Zde se domnívám, že Evropa nespolupracuje nijak zásadně. Jednotlivé státy mají problémy své vlastní. 

Uvítám, pokud nebudeme mluvit o Itálii, ale o ČR. A ta má velké rezervy, a aby nedopadla hůře než Itálie...

Hrozí uzavření dalších měst? A bude to v pořádku?

Není nutné uzavírat města, pokud budou platit zásadní, jednoznačná a prosazovatelná opatření v celé ČR.

Ještě v pátek 13. března večer se v restauraci ve Valči konala poslední akce pro 30 lidí – šlo o autogramiádu knihy „Tenkrát na Doupově“ bývalého plukovníka Bedřicha Švehly (vpravo od stojícího Zdeňka Macha), se kterým do pozdních hodin besedovala veřejnost a bývalí i současní vojáci. Čtyři hodiny po skončení rozhodla vláda o úplném uzavření restaurací... Foto: Lucie Bartoš

Infobox

Zdeněk Mach

Zdeněk Mach, důstojník v záloze

Působil řadu let jako voják v zahraničních jednotkách, zejména velel kontingentu SFOR na území bývalé Jugoslávie v roce 1997.

Po přechodu do civilního života začal podnikat v oblasti personálních a poradenských služeb, v Teplicích vede společnost Job Asistent, a spolu s manželkou posléze také rozvinuli bohaté aktivity v oblasti turismu v obci Valeč na Karlovarsku, kde se postarali o upadající Dům zámeckých kaplanů, založili muzeum, kavárnu a vybudovali kulturně-komunitní centrum.

Před několika lety se také začal zabývat úskalím návratu válečných hrdinů z misí, kteří měli problém se ve společnosti adaptovat na nový život a dále se uplatnit, přestože šlo o velmi schopné odborníky – začal jim v Ústeckém a Libereckém kraji pomáhat nejdříve za pomoci „vet center“ a posléze individuálně, řádově šlo o dvě stovky veteránů a veteránek.

Pojďme ta současná opatření vyhodnotit tedy jedno po druhém. Máme zavřené školy, ale ukazuje se, že je kolem toho spousta problémů...

Že dojde k zavření škol, to bylo možné očekávat již před minimálně třemi týdny i více, než se tak učinilo. Prostě vývoj situace byl jasný. Bylo tedy možné připravit změnu – operativní – výuky na školách ve smyslu využití vzdělávání z domova.

Je v pořádku, že si lidé radí zejména na sociálních sítí? Obecné odpovědi pro rodiny nebo i pro OSVČ totiž dlouho chyběly a v podstatě se na ně reaguje až tehdy, když je veřejnost vysloví... Je vůbec v pořádku, že ze dne na den bylo na rodiče v této situaci přeneseno břemeno „nucené domácí školy“, přestože dosud neexistoval centrální on-line vzdělávací systém?

Nechci, aby to vypadalo „po boji je každý generál“. V posledních dnech nastal výrazný zlom v systému informací. Problém ale je, že na sociálních sítích dnes radí každý a informace se stávají nepřehledné, vzájemně si i odporující a někdy i tendenční.

Vláda věděla, že k probíhajícím opatřením dojde. Bylo nutné již předem vytvořit krizové štáby v několika oblastech s následným centrálním řízením.

Tento štáb či štáby by operativně a s využitím všech aktuálních, ale i historických zkušeností (podobného typu i ve světě) souběžně a s předpokládaným vývojem situace vytvářely již konkrétní předběžná opatření, ale – v předstihu řádově týdnů.

Včetně takových záležitostí, jako jsou systémové informační servery,  přesné návody činností, ale i taková opatření, jako je dořešení dopadů uzavření nebo neuzavření MŠ a podobně.

V řadě menších obcí se nic zásadního neděje, pouze se na tabuli a elektronické úřední desce vyvěšují nařízení vlády, KHS apod. Ale v celkovém systému tyto obce mohou dělat podstatně více.

Na „ošetřovné“ s dětmi odcházejí i zdravotní sestry-matky, které budou chybět v nemocnicích…

To je nutné řešit individuálně se snahou o minimalizaci. Budou chybět. Raději má jít na ošetřovné muž než sestřička.

Lidé z Itálie říkají, že „lékaři už se musejí rozhodovat, komu se budou věnovat a komu ne...“ Hrozí to i u nás a je to adekvátní „přirozený výběr“, jak to někteří označují? 

Pokud přijmeme razantní opatření, lze tomu jasně předejít. Máme v záloze jak zdravotnický personál, který není stejně plošně vytížen, máme zdravotní personál armády, policie, soukromé společnosti, máme možnosti využití i neprofesionálního personálu, zálohy armády.

To není pouze o lékařích. Je to o celém systému opatření s podílem stovek tisíc lidí i možná výrazně více.

Měli by být na virus testováni všichni?

V maximální míře, co bude materiálně zvládnutelné.

Zavřely se obchody (kromě potravin), pak teprve hospody...

Pozdě, toto opatření mohlo být zavedeno souběžně s Itálií. Byla to jen otázka času. Dřívější opatření nám mohlo vytvořit předstih tří až čtyř týdnů.  

Lidé začali v panice skupovat všechno možné, vláda občany vyzývá, aby tak nečinili. Dalo se to předpokládat a měla právě v tomto být provedena nějaká opatření? 

Ani ujištění, že je všeho dost, velkou část našich občanů nezastaví. To je v lidech.

Vy sám – zásoby jste dělal?

Zásoby zásadně nedělám, koupil jsem vitamín, vodu na pití. Netahal jsem domů nic na vysokozdvižném vozíku.

Vás se týká zavření muzea, komunitního centra a kavárny, což provozujete ve Valči. Umíte zhodnotit, jaký to na vás bude mít dopad? Akceptujete to jako přijatelné opatření? 

Opatření akceptuji, jak jsem uvedl, očekával bych radikálnější a ta bych také akceptoval. Dopady budou, tak to potom budeme muset zase odpracovat a vrátit se zpět.

Kavárna u muzea ve Valči, kterou důstojník v záloze provozuje se svou manželkou, zeje prázdnotou. „Opatření akceptuji,“ říká rozvážně. Foto: Lucie Bartoš

Postupuje se vůbec podle nějakého pandemického plánu, nebo to probíhá po vzoru ostatních zemí a nahodile podle uvážení současných politiků? 

Nějaké plány, dílčí, zcela jistě existují. Je to jako povodně. Když skončily, tak se vše dodělávalo a dodělává. Myslím, že reagujeme tedy podle dílčích všeobecných plánů/postupů, se zpožděním kopírujeme a nevyužíváme zkušenosti ze zahraničí – tedy nepracujeme například systémem: v Itálii zavedli opatření na stupni 2, tak u nás rovnou 2,5, protože předpoklad šíření je nevyhnutelný.

O čem svědčí různé teorie, že šlo o uměle vyvolanou virovou nákazu? Je to přílišná fantazie a blouznění konspiračních teoretiků?

Obávám se, že nešlo o nic uměle vyvolaného. Šlo o další upozornění na naši slabost. Slabost a i nepřipravenost lidstva.

Je rozdíl mezi tím, jak se v takové situaci chovat ve městě a jak na vesnicích? 

Je nutné se chovat všude prakticky stejně, v opatřeních nerozlišovat město nebo vesnice. Vesnice jsou všeobecně méně kvalitně připravené. Jak v oblasti zdravotnické, tak také vzdělanostní, preventivní a podobně.

Také Komunitní centrum Roháček ve Valči muselo omezit některé aktivity. Může ale pomoci s hlídáním dětí – projekt to nejen umožňuje, ale je to jedno z jeho „komunitních poslání“. Jen aby měl kdo hlídat... Foto: Lucie Bartoš

Jak tato celá situace prověřuje naši schopnost civilní obrany? (Mohou přijít jiné pohromy, například blackout a podobně.)

Je nutné jak civilní obranu, tak jiné složky a zálohy využít v pravý okamžik, a raději ještě dříve – jako prevenci.

„Pokud u nás nastane v souvislosti s koronavirem podobná situace jako v Itálii, poděkujme masovým akcím, zejména hokeji,“ vyjádřil se slovenský expert na tropické nemoci Vladimír Krčméry. Máte stejný názor?

Nevím, asi to vnímám jako trochu přehnané. Počátek vidím v situaci v Číně, Asii, působením chudoby, nízké úrovně péče o zdraví miliard lidí a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…