Hřib: Ukrajincům vděčíme za mnohé. Přikládají ruku k dílu v rozvoji Prahy

24.08.2021 14:46 | Ze sítí

Ukrajina slaví nezávislost a někteří čeští politici také. Ve formě oslav se potkali primátor Hřib a šéfka TOP 09 Adamová Pekarová. Oba si vzali na sebe tradiční ukrajinský kroj. Hřib děkoval ukrajinským dělníkům, že pracují na pražských stavbách. Adamová Pekarová zase využila příležitost k odsouzení „ruské agrese“.

Hřib: Ukrajincům vděčíme za mnohé. Přikládají ruku k dílu v rozvoji Prahy
Foto: Repro Facebook
Popisek: Pražský primátor Hřib a šéfka TOP 09 Markéta Adamová Pekarová v ukrajinském tradičním oděvu

Dnes slaví Ukrajina 30 let své nezávislosti. Neslaví se ovšem jen na Ukrajině. Někteří čeští politici také slaví. Předseda Senátu Miloš Vystrčil se oslav dokonce účastní osobně.

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12720 lidí
30 let nezávislé Ukrajiny si však připomínají i někteří politici v Česku. Do tradičního ukrajinského oděvu se převlékl například primátor Zdeněk Hřib. „Přeji celé zemi a všem lidem, kteří mají Ukrajinu v srdci, jen to dobré,“ prohlásil.

„Nezapomínejme, že máme s Ukrajinou silné kulturní vazby i kus společné historie. Ukrajinská Zakarpatská oblast byla dříve součástí Československa a česká stopa je zde patrná dodnes. V Koločavě se odehrává příběh Nikoly Šuhaje, postavy z knihy českého literáta Ivana Olbrachta, v městě Užhorod pak třeba najdete sochu prezidenta Masaryka. (Mimochodem málo se ví, že se v Užhorodu narodil i pražský primátor Zdeněk Zuska, který stál v čele našeho města 11 let jako druhý nejdéle sloužící primátor),“ připomíná pražský primátor.

„Ukrajinci jsou navíc největší národnostní skupinou na území České republiky. V Praze jich žije kolem 50 000 a vděčíme jim za mnohé. Vždyť právě Praha se může do velké míry stavebně rozvíjet díky tomu, že naši ukrajinští sousedé přikládají ruku k dílu. Není proto divu, že jsou cenění pro svou pracovitost,“ ocenil ukrajinské dělníky. A dodal, že má radost z prohlubování přátelských vztahů mezi Prahou a Kyjevem.

Koalice SPOLU je dle předsedy Petra Fialy pro Piráty soupeř. Ovšem ve věci Ukrajiny se koalice zřejmě shodnou. Tradiční ukrajinský úbor na sebe oblékla i předsedkyně TOP 09, Markéta Adamová Pekarová.

„Desetiletí v totalitním Sovětském svazu byla pro Ukrajinu nesmírně těžkým obdobím násilné kolektivizace, hladomorů, útlaku a perzekucí. Po získání nezávislosti měla jen krátké období na obnovu poničené země i ducha. Od roku 2014 čelí Ukrajina ruské agresi, okupaci Krymu a nelegální ruské podpoře ozbrojených separatistů na východě země,“ útočila při té příležitosti na Rusko.

„Vyjádřit Ukrajincům v jejich boji za svobodu a demokracii podporu je to nejmenší, co můžeme (nejen) v tento den udělat. Přeju Ukrajině, aby ty příští ‚narozeniny‘ slavila opět celistvá a v míru,“ gratulovala zemi šéfka TOP 09. Tradiční vyšívanku jí zapůjčila ukrajinská ambasáda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…