Hřib o výročí Pražského povstání tepal do Ruska: Přijeli jste do svobodného města. Nemáte hlavní zásluhu na osvobození, i když si ji připisujete

05.05.2020 17:34

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v den výročí 75 let od počátku Pražského povstání apeluje, abychom se „nesmířili s totalitou, autoritářstvím nebo útiskem“. Podle něj v současnosti čelíme silnému tlaku ruské propagandy a snahám o překrucování historie. Hřib ve svém příspěvku dává za pravdu starostovi Řeporyj Pavlu Novotnému (ODS), který opakovaně tvrdí, že Rudá armáda neměla na osvobození Prahy téměř žádný podíl.

Hřib o výročí Pražského povstání tepal do Ruska: Přijeli jste do svobodného města. Nemáte hlavní zásluhu na osvobození, i když si ji připisujete
Foto: facebook/Hřib
Popisek: Koláž na facebooku pražského primátora Zděnka Hřiba

„Dnes si připomínáme výročí 75 let od počátku Pražského povstání. Po těžkých letech utrpení a nacistického útlaku lidé pozvedli své hlavy a šli bojovat na barikády za svou svobodu, i když si byli vědomi, že dobře vycvičení a vyzbrojení nacisté mají převahu. Na památku těchto lidí, kteří se nebáli vzít svůj osud a osud svého města do vlastních rukou, nesmíme nikdy zapomenout. Také díky jejich nasazení byl nacistický odpor na našem území rychle zlomen a národ tak mohl znovu získat svou čest a hrdost,“ píše pražský primátor na facebooku. 

„Chtěl bych proto vzdát díky všem, kteří tehdy vyšli bojovat do ulic, a vyjádřit svůj vděk za to, že žijeme ve svobodné zemi,“ dodal. S tím, že chce poděkovat hrdinům jako Karel Kutlvašr a mnohým jiným, kteří byli navíc po válce tvrdě perzekvováni komunistickým režimem .

Poté Hřib zacílil na současnost, především na kauzu údajného ruského agentu, kvůli kterému má i sám pražský primátor policejní ochranu. „Když jsem v loňském roce před budovou Českého rozhlasu říkal, že oběti Pražského povstání nás zavazují k tomu, abychom se nesmířili s totalitou, autoritářstvím nebo útiskem, netušil jsem, že budou má slova letos snad ještě více aktuální,“ posteskl si.



„V současnosti čelíme silnému tlaku jak ruské propagandy, tak jejich snahám o překrucování historie. Je proto třeba si v tento den připomenout, že Rudá armáda dorazila do Prahy až 9. května, tedy až poté, co se 8. května Němci vzdali České národní radě. Sověti tak přijeli do města fakticky svobodného a nenesli hlavní zásluhu na jeho osvobození, i když si ji z politických důvodů připisovali a stále rádi připisují,“ dal Hřib za pravdu starostovi Řeporyj Pavlovi Novotnému, který dal postavit pomník vlasovcům, a také on má přidělenou ochranku.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Hřib prý nezpochybňuje roli Sovětského svazu na ukončení 2. světové války. „Ale je třeba na něj pohlížet také jako na jednoho ze strůjců tohoto nejkrvavějšího konfliktu v dějinách lidstva, který byl první dva roky spojencem nacistického Německa. Rozumím tomu, že vyrovnat se s minulostí může být mnohdy velmi bolestivé a problematické,“ řekl na adresu současného Ruska.

„Na závěr bych proto chtěl zdůraznit, že budeme dělat vše pro to, abychom hájili pravdu před lží, a principy demokracie před autoritářským a totalitním smýšlením. A že v žádném případě nebudeme šlapat po odkazu našich předků a jejich ideálech svobodné společnosti, které jsme přijali za své,“ dodal na konec svého příspěvku primátor Hřib.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…