Hřibův průvodce Prahou: Fik ho. Jedno h*vno vedle druhého. Máme fotky, které by v zahraničí zaplnily toaletní mísy i jímky

07.01.2021 4:43

Magistrát pod vedením Zdeňka Hřiba (Piráti) a jeho náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (za Praha sobě) se chlubí, jak dělá Prahu lepší pro chodce a jak se zodpovědně stará o mosty. Na Jiráskově mostě se ale chodec div nepozvrací, ptáci si z něj udělali veřejné WC. Situace trvá už nějakou dobu. A příslušný pražský podnik toto neuklízí. Naštěstí tu nejsou turisté.

Hřibův průvodce Prahou: Fik ho. Jedno h*vno vedle druhého. Máme fotky, které by v zahraničí zaplnily toaletní mísy i jímky
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Zaneřáděný Jiráskův most

Anketa

Může Donald Trump za útok demonstrantů na Kongres USA?

25%
75%
hlasovalo: 12937 lidí

Kdo někdy viděl fotografie z Černobylu nebo se dokonce do místa havárie podíval osobně, může shledat pravdivým jedno úsloví: Místo, které opustí člověk, si příroda vezme zpět. Ovšem pro potvrzení tohoto úsloví není nutné jezdit na Ukrajinu. Bohatě stačí jeden pražský most.

Začněme od začátku. V prosinci se náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (za Praha sobě) chlubil, co všechno se v Praze povedlo, jak TSK Praha opravila 84 kilometrů silnic, jak se připravuje rekonstrukce Barrandovského mostu, jak se stavěly chodníky a přechody a že Trojská lávka už stojí. V rámci tohoto příspěvku vypustil Scheinherr tuto větu: „O pražské mosty se zodpovědně staráme, děláme diagnostiky a rozhodujeme se podle tvrdých dat.“

ParlamentníListy.cz se byly přesvědčit, jak se magistrát stará o mosty. A to na Jiráskově mostě, přímo uprostřed Prahy, co by kamenem dohodil od Tančícího domu. Jak most vypadá, to je jasné z fotodokumentace. Kdo cestuje autem, nemá problém. Ale chodec? Slabším povahám se může udělat i nevolno. Naklánět se přes zábradlí se silně nedoporučuje, sahat na ně už vůbec ne.

Zábradlí mostu je v podstatě v celé své délce zaneřáděno výkaly, od náplavky po náplavku. Je těžké říct, zda jsou exkrementy rozmístěny rovnoměrně na obou stranách mostu, jedno je však jisté, jsou rozmístěny hutně. Občasný déšť nedokáže smýt ani staré nánosy, tím méně pak nové přírůstky.

Jiráskův most
Foceno 5. 1. 2021

Viníka se fotografovi při činu zastihnout nepodařilo. Ale hnízdí nedaleko. Vysvětlení, proč je most obsypán, je zcela jednoduché. Pražský racek, na rozdíl od pražského holuba, ještě neztratil zcela svoji plachost a lidí se straní. Přes den je možné ho pozorovat, jak stojí na jezu či na kládách u propusti.

V podstatě se dá říci, že i tento problém přichystal Pražanům a pražskému magistrátu premiér Babiš a tým odborníků, který přišel s nočním zákazem vycházení. Když je most prázdný, každý racek rád usedne na široké zábradlí a vykoná, nikým nerušen, svou potřebu. V dobách nekoronavirových tak čistotu mostu udržoval noční život v Praze, který racka nutil si WC najít jinde. I když i noční život občas mostu na kráse nepřidal.

Ale v klidných nočních hodinách mohl chodec zastihnout hejno racků, jak trůní na mostě, a když šel okolo, naskytl se mu pohled, jak racci před ním z mostu odlétají, ale za ním se zase na své hřadoviště vracejí. Dnes, díky zákazu vycházení, racka neruší nic od 21 hodiny večerní do páté hodiny ranní. Dodejme, že most je v tomto stavu nějakou dobu, rozhodně nejde o produkt současného zákazu vycházení, platného od 27. prosince, ale do současného stavu se dostal už za prvního, podzimního zákazu a od té doby ho magistrát a jemu podřízené TSK ignorují.

Jiráskův most
Foceno 5. 1. 2021

Je asi dobře, že celá Evropa je uzavřená a Praha si tak, i přes značnou nevoli podnikatelů, užívá dobu bez turistů. Cizinci nemohou šířit „slávu“ Jiráskova mostu a Praze se po Evropě nebude říkat město pos***** mostů.
 
A tak nezbývá než se ptát – kde je ona zodpovědná starost magistrátu o pražské mosty? Kdy se bude moci Pražan znovu v klidu opřít o zábradlí a zadívat se na Hradčany? A kdy už TSK Praha a.s. očistí Jiráskův most od tohoto nánosu, když má údržbu komunikací na starosti? Koneckonců, už se pochlubila mosty na Zbraslavi a na Zlíchově.
 
A Adam Scheinherr sedí v dozorčí radě tohoto podniku.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…