Hrozí binec při prezidentských volbách

02.06.2016 8:08

I když budou prezidentské volby až v roce 2018, píše se o nich již nyní více než dost. Dnešní deník Právo například uvádí, že volby může opětovně provázet chaos. Hrozí totiž, že se nestihne příprava změny ohledně ověřování podpisů pro kandidáty.

Hrozí binec při prezidentských volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Katedrála sv. Víta na Pražském hradě

Kandidát totiž potřebuje k tomu, aby mu bylo umožněno kandidovat, 50 tisíc podpisů. Právě spory o pravost se při minulých volbách staly jedním z témat, někteří kandidáti se totiž nominace nedomohli ani u soudů. Vnitro tak v současné době například navrhuje jen nutnost získání osmi tisíc podpisů, ale zato úředně ověřených. Nebo by zůstal počet padesát tisíc, ale lidé by museli připojit i číslo své občanky nebo cestovního pasu.

Návrhy změn zákonů poslalo ministerstvo vnitra však až v únoru, a tak není verze pro projednání v parlamentu stále hotova.

„Pokud se nic nezmění, pak může opravdu nastat chaos jako při minulé volbě,“ řekl k tomu šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD). Ten zároveň dodává, že obě navrhované varianty ministerstva vnitra ztíží sběr podpisů. „Mám zkušenost z minula, kdy jsem kandidoval, že lidé příliš nejsou ochotni na ulici cokoli podepisovat. A když bych po nich ještě chtěl, aby vytáhli občanský průkaz a zapsali ho do nějaké listiny, tak to už je pro ně moc,“ uvedl.

Podpisy by i nadále nemuseli shánět ti kandidáti, které navrhne nejméně dvacet poslanců nebo deset senátorů. 

Prozatím vše více nahrává variantě, v níž zůstane číslovka 50 tisíc. V případě, že by se totiž tento počet měnil, musela by se měnit ústava. Ta totiž dnes výslovně uvádí podmínku právě 50 tisíc podpisů. „A v tom je kámen úrazu. Zatímco projednání běžných zákonů má lhůty, v případě ústavního zákona žádné neexistují. A každá změna ústavy vyvolává velké diskuse a navíc je třeba docílit třípětinového souhlasu v Parlamentu,“ uvádí Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…