Hrozí konflikt mezi NATO a Ruskem? Generál Pavel představil postup

15.11.2022 22:15 | Ze sítí

Ruské rakety vypálené na Ukrajinu údajně v úterý zasáhly Polsko a zabily dva lidi. Hlavně zachovat chladnou hlavu, nabádá bývalý vysoký představitel české armády a NATO a současný kandidát na prezidenta Petr Pavel. Natočil reakci, v niž ujišťuje, že „není třeba se znepokojovat nad zahájením válečného konfliktu s Ruskem“.

Hrozí konflikt mezi NATO a Ruskem? Generál Pavel představil postup
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta republiky generál Petr Pavel

„V elektronických médiích se právě objevila zpráva o údajném zásahu polské vesnice ruskou zbloudilou řízenou střelou, v jejímž důsledku měli zemřít dva polští občané,“ uvádí Pavel ve své krátké minutové reakci na tuto událost.

A radí: „Při takových zprávách je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu, počkat na potvrzení informace z více zdrojů. A i kdyby se potvrdila, tak to nutně neznamená, že dojde k zahájení aktivit podle článku 5 NATO. Ani to neznamená, že mezi NATO a Ruskem se rozhoří konflikt,“ pokračuje.

Takovou informaci je podle generála potřeba konfrontovat s ruskou stranou. „A ruská strana se k této informaci buďto přihlásí, a v takovém případě bude potřeba předvolat nejenom velvyslance, ale zároveň žádat vysvětlení, jak k takové situaci vůbec mohlo dojít. A na druhé straně je potřeba přijmout alespoň preventivní vojenská opatření jako je například zvýšení pohotovosti sil protivzdušné a protiraketové obrany v Polsku, ale i v sousedních zemích, tak aby nedošlo k žádnému dalšímu incidentu,“ dodává Pavel.

„Ale v žádném případě to neznamená, že bychom se měli znepokojovat zahájením válečného konfliktu s Ruskem,“ uzavírá Petr Pavel.

Agentura AP zveřejnila s odkazem na vysokého představitele amerických zpravodajských služeb, který chtěl zůstat v anonymitě, informaci, že dopad ruských raket způsobil na polském území výbuchy v zemědělském závodě v příhraničním městě Przewodów, zemřeli při něm dva lidé.

Mluvčí polské vlády Piotr Mueller nechtěl informaci potvrdil. Oznámil, že kvůli „krizové situaci“ je v úterý večer narychlo svolána bezpečnostní ráda státu.

I když původní zpráva uváděla, že nejmenovaný zdroj z amerických tajných služeb nemůže potvrdit zásah Polska ruskými raketami, později agentura Reuters uvedla, že vysoký činitel z americké zpravodajské služby potvrdil, že se skutečně jednalo o dvě ruské rakety.

V zahraničních médiích se ale už objevila i zpráva, že by se mohlo jednat o dopady zbytků sestřelených ruských raket nad Kyjevem, ne přímý zásah ruských raket.

Ruské ministerstvo obrany odmítlo, že by na území Polska dopadly ruské rakety. Podle agentury RIA Novosti označilo informace z polských médií za provokaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…