Hrozí omezení svobody slova občanů. Michaela Jílková o útocích na svůj pořad ze strany „služebníka politiků“ Šarapatky

25.02.2016 8:51

Moderátorka diskuzního pořadu České televize Máte slovo Michaela Jílková se v rozhovoru pro čtvrteční přílohu Mf Dnes rázně ohradila proti kritice člena Rady ČT Zdeňka Šarapatky, který se nedávno nechal slyšet, že její pořad nepatří do veřejnoprávní televize. Podle Jílkové se jedná o velice nebezpečný pokus, jehož cílem je omezit svobodu slova.

Hrozí omezení svobody slova občanů. Michaela Jílková o útocích na svůj pořad ze strany „služebníka politiků“ Šarapatky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Bývalý šéfporadce premiéra Stanislava Grosse a současný člen Rady České televize (ČT) Zdeněk Šarapatka tvrdí, že jeden z pořadů veřejnoprávního média, který se zaměřuje na aktuální společenská i politická témata, se nehodí na obrazovku veřejnoprávní televize a porušuje zákon. Pořad Máte slovo mu spíše než věcnou debatu připomíná emočně vypjatou „estrádu“.

„Jsem přesvědčen, že pořad Máte slovo v jeho stávající podobě přímo odporuje zmíněnému zákonu o České televizi. Navíc sklouzl do úrovně někdejšího Kotle v komerční televizi, jehož obdoba je ovšem zcela nevhodná pro vysílání ve veřejnoprávní televizní stanici,“ uvedl Šarapatka pro Lidovky.cz.

Služebník politiků a zkrachovalý moderátor

Jílkové to, co se kolem pořadu děje, připadá jako nebezpečný pokus, který má potlačit, omezit svobodu slova a projevu občanů-koncesionářů. A to bychom se dle jejího názoru vrátili o mnoho let zpět. „Přijde mi absurdní, že by jediný pořad, kde mohou občané osobně hovořit s odpovědnými, neměla vysílat veřejnoprávní televize. Je to jediný svobodný pořad, kde může každý občan vystoupit se svým názorem k danému problému,“ odrazila již dříve moderátorka kritiku.

V rozhovoru pro čtvrteční přílohu Mf Dnes Jílková poukázala na to, že bychom se měli zajímat o to, komu může být ku prospěchu, že zmizí pořad, kde zcela svobodně a veřejně zaznívají názory občanů, televizních koncesionářů. Nejurputněji se za zmizení pořadu dle ní bije pan radní Šarapatka, a tak se Jílková pustila do jeho charakteristiky.

„Pan Šarapatka byl poradcem premiéra Zemana, dále šéfem kabinetu premiéra Grosse. Tedy profesí služebník politiků. Byl neúspěšným kandidátem do Senátu a neúspěšným moderátorem. Uvádí, že je publicista, ovšem jeho rozsáhlejší publicistická tvorba není známa. Snad jen, že napsal knihu Jak jsem se bavil v politice, což je snůška drbů, které vynesl z placené služby politikům. Pokoušel se moderovat ve dvou regionálních televizích, z čehož jedna zbankrotovala. Ovšem jeho nejznámější moderátorský debakl se odehrál v Televizi Barrandov,“ předestřela moderátorka kariéru Zdeňka Šarapatky.

Uvedený debakl spočívá v tom, že Šarapatkův diskuzní pořad Barrandov nejprve vysílal okolo dvaadvacáté hodiny. Pro absolutní nezájem diváků, tedy nesledovanost, byl přeřazen k půlnoci. Ani to mu však nepomohlo, následkem čehož byl Šarapatka nahrazen jiným moderátorem. „Zkrachovalý moderátor bez diváků tedy nyní kritizuje a poučuje nás, tvůrce, kteří zaujmou až 625 tisíc diváků,“ vrací Jílková Šarapatkovi úder.

Moderátorka následně ještě přitvrzuje, když se zamýšlí nad tím, jakým způsobem proběhla volba Zdeňka Šarapatky do Rady České televize. „Když se volil nový radní, byly jeho soupeři takové veličiny jako olympionik Martin Doktor a vysoce ceněný geolog, klimatolog a filozof Václav Cílek. To jsou osobnosti, které něco dokázaly a určitě by se nenechaly ovlivňovat zájmy politiků. Proč tedy poslanci upřednostnili právě pana Šarapatku, o němž není známo, co umí, a politikům profesně sloužil?“ táže se Jílková.

reklama

autor: luš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…