Hrozí tu genocida, píší světovým politikům lidé z Donbsu

17.04.2015 16:29

Podle serveru prvnízprávy.cz obyvatelé Donbasu zaslali dopis garantům minské dohody číslo dvě, Angele Merkelové, Francoisovi Hollandeovi a Vladimiru Putinovi. V dopise prý žádají garanty mírové dohody, aby se nepokoušeli navrátit Donbas pod správu Ukrajiny, vedlo by to prý ke genocidě.

Hrozí tu genocida, píší světovým politikům lidé z Donbsu
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

„Vážená paní Merkelová, vážení pánové Putine a Hollande, my obyvatelé Donbasu, Vám píšeme jakožto garantům dohody z Minsku. Prohlašujeme jménem všech našich národů, že Vaše plány vrátit nás zpět pod Ukrajinu povedou k nevyhnutelné genocidě obyvatel Doněcké a Luhanské lidové republiky,“ píše se v dopise, který zveřejnila Doněcká zpravodajská agentura.

V dopise se prý dále píše, že současnou moc, která se dostala na vrchol ilegálně, drží vrazi, kteří se k moci dostali díky prolité krvi lidí, kteří nesouhlasili s nimi a „jejich teroristickou politikou.“ Ti, kdo se prý odvážili postavit „oligarchům“, byli zničeni. Dopis obsahoval také seznam lidí, kteří údajně byli dohnáni k sebevraždě. Byli to podle dopisu opoziční politici jako členové Strany regionů Michail Čečetov, Stanislav Miller a Sergej Valter, člen komunistické strany Alexej Kolesnik, bývalý zástupce náčelníka ukrajinských železnic Nikolaj Sergienko, podnikatel Vadim Višněvskij a vedoucí Fondu národního majetku Valentina Semeňuk-Samsonenková. Zavražděni prý byli novináři Oles Buzyna a Sergej Suchobok a poslanci Oleg Kalašnikov a Alexandr Peklušenko.

Celý text zde

Autoři dopisu v něm popisují, jak jsou lidé zabíjeni beztrestně, a dokonce za dne. V listu je popsáno, jak jsou masovému teroru vystaveni ukrajinští disidenti, Gagauzové, Tataři, Bulhaři, Maďaři a Židé. Každý, kdo prý projeví svůj názor, je automaticky Porošenkem a režimem označován za příznivce teroristů a za separatistu. V případě, že by Donbas padl pod kontrolu Ukrajiny, autoři míní, že by všichni obyvatelé tohoto území byli zničeni tak, jako byli zavražděni opoziční politici a novináři.

Dopis zaslaný Angele Merkelové, Francoisovi Hollandeovi a Vladimiru Putinovi nakonec podepsali zástupci více než čtyřiceti etnických, společenských, náboženských a odborových organizací. Píše server prvnízprávy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ste

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…