Hrozí tu policejní stát, zaznělo v Událostech, komentářích. Možná vás překvapí od koho

14.08.2014 23:12

Krátce poté, co vládní koalice uzavřela s opozicí kompromis ohledně podoby služebního zákona, zčeřil vodu českého politického rybníčku svým prohlášením prezident Miloš Zeman. Ten v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že nesouhlasí s pozicemi takzvaných politických náměstků a bude proto navrhovat kabinetu změnu. O problematice politických náměstků a možné změně služebního zákona přišli do studia na Kavčích horách ve čtvrtek diskutovat i zástupci vládních a opozičních stran.

Hrozí tu policejní stát, zaznělo v Událostech, komentářích. Možná vás překvapí od koho
Foto: hns
Popisek: Vojtěch Filip v půlnočním rozhovoru

Hosty čtvrtečních Událostí, komentářů byli senátor Zdeněk Škromach (ČSSD), poslankyně Věra Kovářová (TOP 09), místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Věra Kovářová a Jan Bartošek pochází z opačných táborů. Přesto se ve studiu České televize shodli v pohledu na služební zákon. Oba shodně tvrdí, že by bylo velkou chybou sahat do již dohodnutého znění zákona o státní službě. Pokud by se tak stalo, hrozila by podle nich destabilizace státní správy, jelikož by opozice mohla chtít v případě výhry v příštích volbách změnit zákon k obrazu svému. Místopředseda KDU-ČSL navíc vyzval prezidenta Zemana ke shovívavosti s dohodnutou podobou zákona. Byla by prý škoda kazit vzácnou shodu mezi vládou a opozicí, která by mohla znamenat posun k lepší politické kultuře.

Možný zádrhel v Senátu

Zdeněk Škromach nepovažuje zavedení politických náměstků za žádnou tragédii, jelikož je prý logické, že na ministerstvu je člověk, který přichází a odchází s ministrem. Přesto by podle jeho mínění mohl nastat problém se schvalováním zákona v Senátu. Může se prý stát, že někteří senátoři budou proti, jelikož v zákoně jsou přítomny nejasnosti. Například není jasné, kdo bude jmenovat nejvyššího úředníka, či se objevují názory, které tvrdí, že mandát na jedno funkční období by mohl posílit pravděpodobnost jeho zkorumpování.

Koalice strachu a policejní stát

Jako největší kritik současné podoby zákona o státní službě se ukázal být místopředseda KSČM Vojtěch Filip. Ten se přiklonil na stranu hlavy českého státu Miloše Zemana, když vyjádřil nesouhlas s politickými náměstky. „Náměstci potřeba nejsou. Pošťáka za sto tisíc z peněz daňových poplatníků nikdo platit nechce,“ prohlásil.

Dohodu mezi vládou a koalicí ohledně znění zákona označil jako „koalici strachu z přímo voleného prezidenta“. Některým politikům se totiž prý nelíbilo, že by generálního „superúředníka“ jmenoval prezident republiky, a tak se ho rozhodli vyšachovat zavedením náměstka, který bude spadat pod Ministerstvo vnitra. Vláda podle něj navíc dává kompromisem šanci opozičním stranám podílet se na moci, i když si voliči ve volbách přáli opak.

Dojde prý navíc k nevídanému posílení pravomocí Ministerstva vnitra, což by údajně mohlo vést k vytvoření policejního státu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…