Hrozivá čísla Nečasovy vlády. Už před Nagyovou to byl propadák i v rámci EU

19.08.2013 19:17

Těsně před vypuknutím kauzy Nagyová věřilo české vládě jen třináct procent občanů. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu v sérii Eurobarometr. Tento výsledek je pátý nejhorší v Evropské unii. Podle odborníků jde o jasný signál politikům, ale i o obecné nastavení české společnosti, která je vůči vládám tradičně kritická.

Hrozivá čísla Nečasovy vlády. Už před Nagyovou to byl propadák i v rámci EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas se obhajoval před sněmovnou, avšak kritika byla veliká

Údaje z letošního května hovoří jasně. Nečasova vláda tehdy měla jen třináctiprocentní důvěru občanů. Česko se tak zařadilo mezi šest zemí s nejnižší důvěrou veřejnosti vůči vládě, kterou od počátku pronásledovaly aféry, spory, krize a časté střídání na ministerských postech.

Zajíc: Je to jasné sdělení politikům

Oldřich Zajíc, ředitel a jednatel společnosti SANEP, která u nás provádí průzkumy veřejného mínění, k tomu říká: „Podle našich průzkumů, které jsme dělali, byla důvěra vládě premiéra Petra Nečase historicky vůbec nejnižší u polistopadových vlád. Důvěra v tuto vládu se propadala až na samotné dno, což je víc alarmující než cokoliv jiného. A srovnání s jinými evropskými státy nebo jejich občany je vždy subjektivní, protože posuzované hodnoty jsou odlišné. Každý občan hodnotí vládu například v kontextu úplně jiné životní úrovně,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Příčiny nedůvěry občanů vůči bývalé Nečasově vládě vidí v celkovém dění na tehdejší politické scéně. „Sledovali jsme určité prvky arogance moci, výměny ministrů, korupční aféry a z tohoto úhlu pohledu pak občané hodnotí vládu. Otázka je, co bude dál. Je tu jasné sdělení a jasný požadavek voličů na politickou reprezentaci,“ doplnil Zajíc.

Herzman: Češi jsou tradičně k vládám kritičtí

Podle sociologa Jana Herzmana jsou ale Češi vůči vládám tradičně kritičtí a tento průzkum jen potvrzuje předchozí statistiky. „Jde o potvrzení průzkumů, které se tu dělaly celostátně, kdy se ukazovalo, že tato vláda měla řádově desetiprocentní důvěru. Spojily se tu dva faktory, tedy postoj ke konkrétní vládě vzhledem k dané situaci a obecné nastavení české veřejnosti, která je vůči vládám tradičně kritická. Výjimkou jsou vlády úřednické, které měly vždy důvěru vyšší,“ sdělil sociolog.

Nejhůře svou vládu hodnotí Španělé, kteří svým ministrům nevěří z jedenadevadesáti procent.

  • Celý průzkum k dispozici ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…