Hrozivá předzvěst předního klimatologa: Jsme na cestě ke světu plnému násilí, chaosu, krve, válek a strachu

27.04.2019 21:03

Přední světový klimatolog Hans Joachim Schellnhuber, jenž působí na Postupimském ústavu pro výzkum dopadů klimatických změn, je skeptický k tomu, že by civilizace přežila globální oteplování. Zároveň uvedl, že vše, co teď bereme jako samozřejmost, bude minulostí. Rozhovor poskytl serveru Respekt.cz.

Hrozivá předzvěst předního klimatologa: Jsme na cestě ke světu plnému násilí, chaosu, krve, válek a strachu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc - Yossi Aloni
Popisek: klima

Schellnhuber vidí naději leda v tom, že se probudí mladá generace a dojde k dramatickému zlevnění energie z obnovitelných zdrojů. Svoboda slova, život v míru, rozsvícení lampy po stisknutí vypínače, bezpečí, to bude dle jeho slov minulostí.

„Klimatický systém je divoká šelma, a pokud ji rozzlobíte, zareaguje jako tygr, nepředvídatelně a divoce. Doporučoval bych chovat se k tomuto divokému zvířeti velmi opatrně, což ale neděláme. Po několika letech stagnace, způsobené zpomalením světové ekonomiky, globální emise skleníkových plynů opět rostou,“ varuje Schellnhuber. Podle něj planeta brzy také dosáhne klimatických bodů zvratu. „Celkem jsme klasifikovali 13 bodů zvratu, a když se rozhlédneme po světě, všude vidíme, že krize přichází. Bojím se, že o dva stupně Celsia se oteplí už zhruba do roku 2050, do konce století to pak budou tři nebo čtyři stupně,“ míní Schellnhuber. 

  • Původní text ZDE

Anketa

Pocítili jste při nákupech v posledních měsících zdražení zemědělských a potravinářských produktů?

98%
2%
hlasovalo: 11414 lidí
„Kdybychom cestovali zpět v čase o tři miliony let, o 15 milionů, uvidíme, že vládl totální klimatický chaos. Pouze posledních 12 tisíc let panovalo velmi stabilní podnebí. Proto jsme mohli vynalézt zemědělství, hospodaření, chov dobytka. Vše, co jako lidé děláme – způsob, jakým stavíme domy, pěstujeme plodiny na polích, získáváme vodu, udržujeme zahrady – je výsledkem tisíců let kulturní adaptace na klimatické podmínky. Pokud se tyto podmínky radikálně změní během pouhého století, budeme muset začít znovu,“ varuje Schellnhuber. A zmínil i nárůst počtu obyvatel Afriky, který by mohl vzrůst až na čtyři miliardy. 

„Pokud se k tomu přidá oteplení v rozsahu, o jakém mluvíme, kam všichni ti lidé půjdou? Dlouho předtím, než uvidíme vzrůst hladiny moří, přijdou sociální problémy, povstání, občanské války. Jsme na cestě ke světu plnému násilí, chaosu, krve, válek a strachu. Naše děti vstoupí do temného věku,“ sdělil klimatolog. Dodal, že krize není nevyhnutelná, ale je nutné omezit oteplení. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…