Hůl na Sobotku? Fiala bude trpět ještě víc. Už leze, co Zeman spáchal

14.12.2021 9:50 | Ze sítí

Prezident Zeman jmenuje vládu tak, jak ji Petr Fiala navrhl. Spekulace ovšem nekončí a nyní otázka zní, co za svůj ústup od námitek prezident obdržel. Odpovědi se různí, od zachování rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky až po nějakou „širší dohodu“, kterou tuší Tomio Okamura. Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl má za to, že šlo o něco jiného. „Zemanovi prostě stačí, že všichni pochopili, za koho se Fiala bil ze všech sil. Po první ostudě to profesor politických věd dostane sežrat naprosto fenomenálním způsobem. Kam se hrabe hůl na Sobotku,“ odhaduje.

Hůl na Sobotku? Fiala bude trpět ještě víc. Už leze, co Zeman spáchal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dílčí úspěch Petra Fialy. Prezident Miloš Zeman jmenuje vládu beze změn, i když jeho výhrady ke kandidátům zůstaly

Včera bylo pro některé překvapením oznámení, že Miloš Zeman jmenuje celou vládu Petra Fialy, včetně Jana Lipavského od Pirátů, u kterého měl výhrady k jeho vzdělání a také k jeho postojům vůči Izraeli, V4 a Sudetoněmeckému landsmanšaftu.

Před touto zprávou byla média plná spekulací, jak se situace vyvine a jak budou Petr Fiala a Miloš Zeman postupovat. Po této zprávě se naopak řeší jiná otázka, co se na Hradě mezi Petrem Fialou a Milošem Zemanem odehrálo. Tuto otázku ve formě „Kolik/co nás vítězství Petra Fialy stálo?“ položil například moderátor Reflexu Čestmír Strakatý.

„Vlídný rozpočet KPR. Maximálně,“ mínil spisovatel Jiří Padevět. „Prezident si nechá Lány,“ odhadoval internetový glosátor Jie. Brněnský člen ODS Ondřej Šimíček si dokonce myslel, že Fialovo vítězství nic nestálo, protože „Miloš nehraje prohrané bitvy“.

„Vzpomněl jsem si na dohodu Havla s Čalfou, samet bude pokračovat,“ hodnotil Michal Svoboda. „U zlosera nakonec zvítězila pragmatičnost nad zlomyslností. Bude na Hradě ještě přes rok, a je řada metod, jak mu to tam může vláda, Parlament i Senát nechat zhořknout. Počínaje kompetenčním sporem a rozpočtem KPR. Umí počítat. A ještě chce jet do obou Mordorů...“ mínil Petr Adamec.

Novinář Michael Durčák si v této souvislosti vzpomenul na slova dlouholetého poslance Marka Bendy: „Když bude Miloš dělat problémy, tak prvním hlasováním převedeme Lány pod MK, druhým hlasováním vezmeme Hradu půlku rozpočtu. A je toho víc...“

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl má jiné vysvětlení: „Zemanovi prostě stačí, že všichni pochopili, za koho se Fiala bil ze všech sil. Po první ostudě to profesor politických věd dostane sežrat naprosto fenomenálním způsobem. Kam se hrabe hůl na Sobotku.“

K tématu se také vyjádřil předseda SPD Tomio Okamura v ČT, který mínil, že se prezident ve stále napjaté situaci (např. kvůli zdražování) rozhodl nevyvolávat ústavní krizi, i když Lipavský je podle něho nekompetentní. Podle Okamury už je třeba, aby nějaká vláda odpovědnost převzala. „Lidé prostě nemohou čekat, protože ty předražené složenky jim chodí každý měsíc,“ řekl s tím, že Babišova vláda na řešení problémů rezignovala.

Ale šéf SPD má také za to, že podle znalosti poměrů proběhla mezi Fialou a Zemanem nějaká dohoda. Jaká? To ukáží až další měsíce, řekl Okamura s tím, že teď je možné jen spekulovat. Předpokládá „širší dohodu“, která „určitě nebude o panu Lipavském“, dále ovšem scénáře nerozvíjel.

O Lipavském ještě řekl: „On nemá zkušenost a když s ním mluvíte, je to na něm vidět, že nemá zkušenost s řízením žádné větší struktury.“ Což vzhledem k velikosti ministerstva bude problém, mínil. Na Lipavském pak dle Okamury také bude vyjednávání o Green Dealu a o migrační politice EU.

„Já si při znalosti pana Lipavského opravdu neumím představit, že on by tato jednání zvládal a že by vzbudil nějaký respekt. Samozřejmě ten Sudetoněmecký landsmanšaft, to považuji úplně za skandální, aby někdo vyzýval, aby byl sudetoněmecký sjezd v České republice, když víme, že v Sudetoněmeckém landsmanšaftu jsou lidé, kteří zpochybňují Benešovy dekrety a poválečné uspořádání České republiky,“ řekl šéf SPD, sbližování s Palestinci označil za „trpkou třešničku“.

„Ale dobře, tato vláda má stoosmičku a premiér Petr Fiala za to bude mít plnou odpovědnost,“ uznal nakonec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…