Hulinský by měl odejít dřív, než bude pozdě, vyzývá místostarosta ČSSD

30.11.2011 11:55

V pražské ČSSD to bobtná. Ačkoli mediální zájem stáčí svou pozornost spíše na dění v ODS, také sociální demokracie řeší nemalé problémy. Nepřímou výzvu k odchodu šéfa soc. dem. v Praze poslal ParlamentnímListům.cz místostarosta páté, městské části Petr Lachnit.

Hulinský by měl odejít dřív, než bude pozdě, vyzývá místostarosta ČSSD
Foto: archiv redakce
Popisek: Petr Hulinský (ČSSD)

"Říká se, že se nemají přepřahat koně uprostřed brodu. Toto úsloví ovšem vychází z předpokladu, že koně sice špatně, ale přece jenom táhnou. Pokud se vám koně uprostřed brodu definitivně zastaví, zmrzačí nebo zjančí, pak vám stejně nezbude, než je přepřáhnout. Jinak se totiž v brodu utopíte," napsal Lachnit ve svém textu.  

"Ovšem přechod do opozice lze jen velmi těžko nazvat prostředkem brodu. Tento pomyslný přechod přes řeku přece pro pražskou sociální demokracii znamenají volby v roce 2014. Proto je určitě lépe přepřahat dnes, než právě uprostřed volební kampaně, " dodává.

Nepřímo tak naráží na současnou rozštěpenost, v níž se nachází pražská ČSSD s Petrem Hulinským v čele.  Na něho bylo minulý týden podáno trestní oznámení, jehož důvodem je podezření ze spáchání trestných činů podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku.  Těchto trestných činů se dotyční mohli dopustit tím, že dary určené takzvaným spastikům, tedy lidem s ochrnutým svalstvem, směrovali jinam.

K VĚCI:

ParlamentnímListům.cz navíc stranický kolega Jiří Dienstbier řekl, že "minulý čtvrtek jsem Hulinskému řekl, že se spastiky jeho jednání překročilo všechny meze. V následujících okamžicích po poněkud emotivní výměně názorů mi vyhrožoval fyzickým násilím. Pro jistotu oznamuji, že netrpím žádnými depresemi, nechystám se padat ze schodů ani nijak jinak sám usilovat o své zdraví."

Zastánci Hulinského naopak naší redakci poslali prohlášení, které podepsalo doposud třináct představitelů pražské soc. dem. "Víme, že jeho role je naprosto nezastupitelná. Ať už byl v pozici náměstka primátora nebo současného předsedy finančního výboru," tvrdí text.

Nenahraditelné rychle nahradit

Na tato slova také naráží Lachnitova úvaha. "Laskavá a sentimentální slova o nenahraditelnosti jsme už v historii slyšeli mnohokrát. Někdy je říkal sám nenahraditelný - např. exministr privatizace Ježek, když poté, co nebyl znovu jmenován ministrem, s pohnutím v hlase národu sdělil, že bez něho privatizace neproběhne. Ovšem častěji je vykřikovali právě ti, kteří nenahraditelné rychle nahradili," uvádí oranžový místostarosta.

"Řekněme si otevřeně: zpravidla nejhůře nahraditelný bývá vůdce, který zcela zanedbal přípravu svých nástupců a protože neměl žádnou vizi, koncepci nebo strategii, neměl jim ani co předat. Historie nás ale dostatečně poučuje, že právě nenahraditelnost těchto nenahraditelných nejrychleji upadla v zapomenutí," pokračuje.

Demokratické principy se podle Lachnita nemohou projevovat tím, že volení představitelé budou určovat, kdo z nich je nenahraditelný a kdo z nich bude nahrazen. Toto právo podle něj přísluší řadovým členům.

"Proto se to nazývá demokracie. Není vyloučeno, že si členská základna bude přát pokračování kariérního postupu dosavadních funkcionářů. Má na to právo. Stejné právo ovšem má na to, aby rozhodla o změně," míní Lachnit ve svém textu.

KAM DÁL:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…