Humanitární bombardování. Kavanova slova o Havlovi a nový komentář

31.03.2019 16:00

Komentátor Tomáš Vyoral se u příležitosti 20 let od bombardování Jugoslávie zaměřil na jeden aspekt, který mnoho lidí nemůže zapomenout bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Jde o slovní spojení „humanitární bombardování“. Na webu iPrima rozebírá, zda je fér používat proti Havlovi tuto kartu. V souvislosti s tím připomínáme výrok Jana Kavana.

Humanitární bombardování. Kavanova slova o Havlovi a nový komentář
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Vyoral se věnuje zejména článku českého sociologa Jana Jandourka, který o „humanitárním bombardování“ psal už v roce 2014. Havel v rozhovoru pro Reuters řekl toto: „Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: nálety, bomby nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů. Ale na základě své osobní zkušenosti jsem stejně silně přesvědčen, že jen čas dovolí objektivně zhodnotit to, co se děje v těchto dnech v Jugoslávii, a dopad na NATO.“ Havel později podle Jandourka označil pojem „humanitární bombardování“ za obskurní a říkal, že ho nikdy ani nevymyslel, ani nepoužil, „a použít nemohl, neboť mám – troufám si tvrdit – vkus“.

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí

Jandourkův článek ZDE:

„Václav Havel sice svůj výrok opodstatnil, vysvětlil, popsal vznešenými slovy, ale troufám si tvrdit, že význam onoho ‚humanitárního bombardování‘ je zcela zřejmý,“ tvrdí Vyoral. Sice prý nemá v úmyslu se do Havla opírat, ale je podle něj důležité nemýtizovat si historické osobnosti, ať už na jednu nebo na druhou stranu. A i když tato slova Havel neřekl doslova, podle Vyorala z nich tato podstata vyplývá, i když Havel výrok několikrát dementoval.

Následně se Vyoral pouští do ČT za týden starý článek, ve kterém autor píše, že výrok byl zkreslený a o „humanitárním bombardování“ Havel nikdy nemluvil a termín odmítal. „Tohle zkrátka není pravda,“ míní Vyoral. Ale chválí ČT za to, že redaktor v reportáži zmínil i tehdejší bombardování civilních objektů a dal prostor Nikolu Šainovići, bývalému místopředsedovi jugoslávské svazové vlády v letech 1994–2000.

Podobně se k Havlovu výroku stavěl bývalý ministr zahraničí Jan Kavan při pietním aktu za oběti náletů. „Já si pamatuju, prezident Havel to popřel a řekl, že takový výraz nikdy nepoužil, že to byla jakási novinářská zkratka. Já jsem si to tedy našel. A on v rozhovoru s francouzským novinářem použil výraz: ‚Nálety, bomby nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární.‘ Domnívám se, že humanitární bombardování je zkratka těchto slov dost výstižná,“ pronesl Jan Kavan na závěr svého projevu.

Celý komentář ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…