Humanitární situace na východě Ukrajiny se den ode dne zhoršuje

06.08.2014 6:34

Humanitární situace na východě Ukrajiny, kde armáda bojuje s proruskými separatisty, se den ode dne zhoršuje. Na úterním mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN to prohlásil šéf úřadu této mezinárodní instituce pro koordinaci humanitárních záležitostí John Ging, napsala v noci na dnešek agentura DPA.

Humanitární situace na východě Ukrajiny se den ode dne zhoršuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

"Mluvíme o 3,9 milionu lidí, kteří žijí v oblasti zmítané násilím," řekl Ging. Dodal, že každý den z míst bojů uprchne asi tisícovka lidí. Od počátku konfliktu zahynulo přes 1370 lidí, dalších více než 4000 bylo zraněno, uvedla DPA.

Ukrajinci prý používají kazetové bomby

"Je to skutečná válka," prohlásil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin, jehož země o setkání RB OSN kvůli humanitární situaci na Ukrajině požádala. "Přes mezinárodní ujednání pokračuje Kyjev ve svém vojenském tažení. Ostřelovány jsou rezidenční čtvrti, používány jsou dokonce kazetové bomby," dodal.

Rusko tvrdí, že přijalo 800 tisíc uprchlíků, podle OSN jen 168 tisíc

Podle Čurkina již Rusko přijalo na 800.000 uprchlíků z Ukrajiny. Podle OSN je ale toto číslo nadsazené, do Ruska se prý uchýlilo 168.000 lidí. Čurkin také řekl, že Rusko chce do obleženého Luhanska a Doněcka na východní Ukrajině vyslat humanitární konvoj pod záštitou Mezinárodního červeného kříže. USA opakovaně obviňují Moskvu z pokrytectví, neboť prý v rozporu se sliby mezinárodnímu společenství nadále podporuje separatisty. "Rusko může vše ukončit," řekla náměstkyně amerického velvyslance při OSN Rosemary DiCarlová. "Násilí skončí téhož dne, kdy Rusko svou pomoc povstalcům zastaví," vysvětlila.

USA: Rusko musí Ukrajině vrátit Krym

Podle DiCarlové musí Moskva respektovat územní celistvost svého západního souseda a navrátit mu anektovaný poloostrov Krym. "Rusko musí konečně přestat s vyhrocováním situace na východní Ukrajině," dodala.

Ukrajinská armáda mezitím pokračuje ve vytlačování povstalců. V úterý ovládla některé oblasti v okolí Doněcka. Také se snaží o obklíčení Luhanska, aby rebely odřízla od zásobování.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…