Huml v Hyde parku školil moderátora: Neviděl jste to, přiznejte se! Šlo o vypíchnuté oči policistů

27.03.2014 21:18

Hostem pořadu Hyde park byl poslanec za ČSSD, expolicista a odborník na dopravu Stanislav Huml. Ten se vyjádřil nejenom ke kauze Romana Janouška, ale také varoval před znevýhodňováním železnic a přehnané skepsi vůči opravám dálnice D1. Huml se ale dotkl i situace na Ukrajině a vlivu tamních fašistických sil.

Huml v Hyde parku školil moderátora: Neviděl jste to, přiznejte se! Šlo o vypíchnuté oči policistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

„Je to přehnaně negativní hodnocení. D1 není tak špatná. Opravit to jednou musíme a opravy přináší zpomalení," vysvětluje Huml. Sám dodává, že po D1 jel naposledy před půl rokem. „Moc tím směrem nejezdím," přiznává. „Je to sice tankodrom, ale snaha o opravu by neměla být kritizována," odmítá stížnosti lidí, kteří jsou momentálními opravami omezováni.

Dálnici je také podle poslance nesmysl rozšiřovat na tři pruhy, jak někteří navrhují. „Situace by při rozšíření byla horší. Nemyslím si, že potřebuje tři pruhy v celé délce, například u Prahy či Brna ano, ale zbytek dálnice je rozhodně nepotřebuje," míní poslanec. A jak urychlit stavbu? Podle Humla by mohlo být jedním z řešení stavět i v noci. „Když necháme stát lidi v kolonách, zhorší se ovzduší, propálí se více benzínu, umře více lidí. Lepší by bylo, kdyby začali dělníci pracovat i v noci," má jasno Huml.

Vlaky versus kamiony

Problémem by ale podle poslance mohly být finance, za noční práci si firmy totiž účtují víc. „Pro stát by ale rozhodně bylo nejlepší, kdyby práce byla rychle dokončena," dodává Huml. Podle něj bychom se měli více zaměřit na vlakovou dopravu než na zpoplatňování kamionové dopravy. „Zdražit kamionovu dopravu má velké konsekvence. Zdraží vám to i ve finále rohlíky, musí se postupovat pomalu," říká s tím, že je potřeba přestat znevýhodňovat železniční dopravu. Ta je v mnohých případech pomalejším a méně praktickým způsobem převážení zboží.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Železnice by ale měla být podle mě dotována vždy. Až bude stát benzín stovku za litr, tak se k ní rádi vrátíme," dodává Huml. Poslance také tíží doprava v hlavním městě. Ta by se ale měla po otevření tunelu Blanka zlepšit, v což doufá i Huml. „Tunel Blanka určitě centru Prahy uleví. Moc mě mrzí to, co pražští politici předvedli, tunel už měl dávno stát," říká Huml. Centrum města by ale i tak mělo podle něj být otevřeno dopravě. „Nějaké rozumné území by mělo být otevřené, bez zpoplatnění," říká.

Janouškův řidičák

Poslanec a odborník na dopravu se vyjádřil i ke kauze Romana Janouška, který opilý srazil svým SUV ženu. Janouškovi policie nesebrala řidičský průkaz, jelikož ho u sebe neměl. „Je to špatně. Kdyby ho měl, tak bych mu ho na místě sebral," říká o Janouškově případě Huml. Podle něj je „vazba" řidičského průkazu mnohem měkčí než vazba za trestný čin.

„Když je někdo ve vazbě, tak se mu to odečte od finálního rozsudku. Když někomu odebereme řidičák, tak doba `vazby` se mu počítá do výkonu trestu. Když člověk po vynesení rozsudku nebude dodržovat zákaz řízení, tak je to maření výkonu úředního rozhodnutí. Když ho chytí v době vazby řidičáku, tak je to pouze přestupek. `Vazba` řidičáku je měkčí než vazba. Jemu nezadrželi na místě nehody průkaz, tak může jezdit. Pokud ale po rozhodnutí soudu vyjede, už to bude problém," vysvětluje situaci kolem známého českého lobbisty Huml.

Lobbista měl skončit ve vazbě

I když je to po právní stránce v pořádku, podle Humla měl Janoušek dostat zákaz řízení hned po spáchání nehody. „Takový člověk by měl být vyřazen z provozu ihned," dodává. „A komu volal po zadržení? To nevím. Nebyl jsem už v té době u policie," říká poslanec. Podle Humla měl dokonce Janoušek skončit ve vazbě. „Na můj vkus to řízení trvá dlouho. Myslím si také, že mohl skončit ve vazbě," konstatoval.

Diváci se ale Stanislava Humla neptali pouze na dopravu a podobná témata. Poslanec totiž poslední dobou pozorně sleduje i dění na Ukrajině a v Krymu a veřejně tato témata komentuje. Často se v svém postoji rozchází s vedením vlastní strany a Ministerstva zahraničních věcí. Huml totiž zdůrazňuje i věci, které často česká média ignorují.

Policisté měli vypíchnuté oči

Huml k Ukrajině například zmiňoval své pochybnosti o legitimitě současné vlády v čele s Arsenijem Jaceňukem. „Viděl jsem fotky z hlasování v parlamentu, kde jeden poslanec najednou mačká dvě nebo i tři hlasovací zařízení najednou. To asi není v pořádku, takhle tam vypadá demokracie," říkal Huml, na což moderátor Daniel Takáč reagoval otázkou, zda své tvrzení může nějak doložit.

„Vy jste to snad neviděl? Přiznejte se! To jsou fotografie z průběhu hlasování v ukrajinském parlamentu. O vlivu fašistů na Ukrajině se ví. Viděl jsem záběry, kde měli policisté vypíchnuté oči," uváděl poslanec. Ten také podotkl, že nerozumí rozhodnutí vlády, která přes zoufalé žádosti nepomůže volyňským Čechům. Ti se cítí přímo ohroženi na životech a před několika týdny požádali vládu, aby jim pomohla s přesídlením do Čech a podpořila v začátku zdejšího života. Vláda to však odmítla s tím, že jim nebezpečí nehrozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ane

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…