Hušák exceloval u Jílkové. Odnesli to Dobeš a spol.

31.03.2011 23:38

Ostrý střet čekal ve čtvrtek na ministra školství Josefa Dobeše a šéfa Sazky Aleše Hušáka. Oba muži si už dříve přes média vzkazovali nejrůznější narážky, ve studiu České televize si pak názory vyměnili osobně.

Hušák exceloval u Jílkové. Odnesli to Dobeš a spol.

"Sazka měla plnou dominanci na loterijním poli a pan Hušák dokázal tuto prosperující firmu úplně zlikvidovat," osočil se ministr Josef Dobeš na šéfa Sazky Aleše Hušáka hned po úvodní znělce pořadu Máte slovo Michaely Jílkové. "Sazka byla za celé mé působení zisková, postavil jsem multifunční arénu a něco za mnou je. Ale nechápu, co je za vámi," odvětil Hušák. Atmosféra mezi oběma muži byla dusná a vzduch se dal v televizním studiu krájet.

Ministr si myslí, že loterijní společnost Sazka přivedl na okraj bankrotu právě Hušák. Ten se ale bránil, za nic prý nemůže. "Sazka je obětí nájezdníků ze zahraničí, společností, které mají sídla v daňových rájích a České republice neodvádějí ani korunu," řekl. Dobeš se pousmál. "Víte co, pane Hušáku? Jdu zítra předčítat dětem pohádky Hanse Christiana Andersena, tak můžete jít se mnou a vyprávět tam tyhle své pohádky taky," podotkl.

Společnost Sazka je v insolvenčním řízení kvůli neschopnosti splácet pohledávky. Není už schopna ani vyplácet vyšší výhry, natož pak aby sponzorovala český sport, jak má uloženo. O její odkoupení má zájem několik společností, ale akcionáři se zatím na žádném z nabízených řešení neshodli. Firma je tak na pokraji úpadku, z čehož mnoho hlasů viní právě Hušáka.

Psali jsme o situaci v Sazce:
Klaus prý zasáhl do kauzy Sazka. Schůzkou se soudcem
Sazka je na pokraji úpadku. Hušák couvl 
Vítkovy pohledávky Sazky převzala PPF. Firma uklidňuje: Výhry vyplácíme

Manipulátor Hušák lhal, dokud to šlo. Pak zkolaboval 

SLEDUJEME téma Sazka

Naslouchejte lidským duším a nepleťte se do byznysu

Mediálně obratný Hušák si nenechal nic líbit. "Vy jste původně psycholog, že?" oslovil Dobeše. "Psycholog má naslouchat šelestu lidských duší a to, co tu říkáte, nepatří do výbavy českého politika." To se Hušák zrovna zastával šéfa Českého svazu tělovýchovy (ČSTV) Pavla Kořána, kterého ministr označil za Hušákova partnera v likvidaci Sazky. "Musím bránit čest pana Kořána. Máme milion a půl akcionářů, nic nerozhoduji jen já sám nebo jen já a on."

Částečně i kvůli Kořánovi chce ministr školství a tělovýchovy změnit systém financování českého sportu. Peníze, které stát na sport vynakládá, by měly nově jít přímo sportovním klubům a svazům, nikoli tedy přes ČSTV. Sportovní funkcionáři totiž podle něj spolkli z peněz příliš velkou část sami, než aby je poslali "klukům v trenýrkách".

Psali jsme:
Jan Rosák mluvil o šéfu Sazky Hušákovi. Nic příjemného

Lhaní je vaše běžná praxe, to víme

Do Hušáka se "opřel" i místopředseda českého olympijského výboru Jiří Kejval. Ani jemu se ale nepovedlo šéfa Sazky "ugrilovat". Učinil ho plně odpovědným stejně jako ministr. "Nemluvíte pravdu, pane Kejvale," podotkl ovšem Hušák. "To je ale koneckonců vaše běžná praxe. Dokud jsem vám sbíral hlasy do olympijského výboru, tak jsem vám byl dobrý, že?"

Sebejistým Hušákem nic neotřáslo. Ani když ministr Dobeš hřímal: "Jste poprvé v situaci, kdy se musíte zodpovídat, a já se postarám, abyste si to užil. Já udělám vše, co mohu, abyste se za své činy tresněprávně zodpovídal." Hušák odpověděl úsměvem. Prý bez problémů a rád. Jenom si prý není jistý, zda by se měl Dobeš plést do byznysu a do firmy, po které mu nic není. "Starejte se laskavě o své ministerstvo," doporučil mu.

Do sportu se nic nedostalo? To já nevím, kam to jde

Pavel Janík z tělovýchovné jednoty si stěžoval, že mu od Sazky snad tři roky nepřišla ani koruna. Hušák pokrčil rameny. "V roce 2008 jsme poslali na sport jednu miliardu. Peníze posíláme podle rozhodnutí valné hromady, takže já nevím, kam jdou. Pak si je rozdělují ty jednotlivé instituce, takže jestli vám je nepošlou, tak to není můj problém."

Jednoty a kluby by si spíš měly samy ohlídat, co dělají jejich svrchované orgány. Jak prý Hušák jezdí po okresech, stává se svědkem různých podivných machinací.

"Nedoporučoval bych panu Hušákovi, aby si jezdil po okresech. Má se raději starat o Sazku," poznamenal na to Kejval. "Já jsem akcionář Sazky, vy jste můj zaměstnanec, a tak se laskavě věnujte práci místo cestování."

Vsaďme se! Ale jak? Vaše terminály nefungují

Řeč byla také o novém loterijním zákoně, který by měl hazard zdanit dvaceti procenty. Hušák byl pro, ministerstvo by si ale nejprve mělo ujasnit vztahy s obcemi, peníze za vyšší daně podle něj totiž jdou obcím, nikoli státu, který by je mohl přerozdělovat do sportu, jak deklaruje Dobeš.

Ten ovšem přislíbil, že by součástí nového zákona měla být i úprava tohoto problému. Pak by mělo všechno klapat. "To se pojďme vsadit," ironizoval Hušák. Dobeš ho ale "setřel". "No tady je problém, že nám tu sázku vaše terminály nevezmou," podotkl.

Mediálně zdatný Hušák

Mediální zkušenost prokázal Hušák opakovaně. Naposledy v neděli v Otázkách Václava Moravce nebo rovněž v ČT u Martina Veselovského již v lednu. V neděli šéf Sazky Moravce poučoval slovy "Naučte se tyto věci", nebo "Nechtějte mě rozplakat, pane redaktore".

„Viděla jsem ho. A jsem ráda, že jsem ho viděla. Pan Veselovský byl tentokrát naprosto nepřipravený a rozhovor absolutně nezvládl," komentovala pro ParlamentníListy.cz Jana Bobošíková, bývalá moderátorka ČT a Novy, lednový výkon Martina Veselovského.

Psali jsme:
Hušák Moravce dojal slzami. Pak ho ale poučoval
Moderátor ČT si líže rány od Hušáka, další letí od "Bobo"
Hušák opravoval Veselovského. A existenci pohledávek popřel

Více o pořadu Máte slovo:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…