I po covidu se můžeme učit na dálku, nabádá Vystrčil. Všechno zlé je k něčemu dobré

12.07.2021 17:36

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se v červencových číslech obecních zpravodajů v senátním obvodu 52 – Jihlava rozepsal o právě skončeném školním roce. „Všechno zlé je k něčemu...,“ napsal mimo jiné.

I po covidu se můžeme učit na dálku, nabádá Vystrčil. Všechno zlé je k něčemu dobré
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

„Většinu roku výuka neprobíhala normálně a žáci, rodiče a učitelé si museli vyzkoušet nové způsoby komunikace a často si zvyknout na nový přístup k osvojování látky, kterou se je třeba naučit. Samozřejmě v různých rodinách probíhala výuka různě úspěšně. Bylo to nezvyklé a často velmi náročné. Díky všem, kteří se zasloužili o to, že to vypadá, že jsme to pro tuto chvíli zvládli,“ uvedl Vystrčil. 

Podle něj osobní kontakt učitele a žáka nelze nikdy zcela nahradit výukou na dálku. Současní studenti tak byli v tomto školním roce ochuzeni, tedy v nevýhodě. 

„Přesto si myslím, že pořád platí, že všechno zlé je k něčemu dobré. Studenti se sice často po dlouhou dobu se svými spolužáky a učiteli fyzicky nepotkali, na druhé straně si studenti i učitelé a často i rodiče, či dokonce prarodiče museli osvojit nebo významně vylepšit svoje schopnosti v oblasti elektronické komunikace a také v oblasti práce s různými zdroji informací nebo v oblasti využití různých návodů a způsobů výměny informací na sociálních či jiných sítích. I přes postupné značné vylepšení elektronické komunikace lze však předpokládat, a již se to i potvrzuje, že výuka nemohla být ve všech předmětech v tomto školním roce plnohodnotná, tedy bez negativních dopadů na její kvalitu,“ sdělil Vystrčil. 

„Také lze ale předpokládat, a sám jsem to zažil, že schopnost vyučujících, žáků a dalších využívat elektronické nástroje ke komunikaci se během období distanční výuky a omezení osobních kontaktů významně zvýšila. Jinými slovy nám doba covidová přinesla benefit, kterým je jasný pozitivní posun v naší schopnosti na dálku komunikovat, učit se, pracovat nebo zařizovat to či ono. A to není zase až tak málo a lze toho efektivně využívat i v době postcovidové,“ uvedl Vystrčil.

„Svým článkem směřuji k tomu, že nejen ve škole, ale i v práci toho budeme nyní asi muset mnoho dohnat, doučit se, dodělat, zařídit apod. Pokud se bude budoucnost vyvíjet jakž takž normálně, věřím, že to zvládneme, a navíc nám může zůstat a pomáhat nová schopnost lepšího využití nástrojů, které jsme se naučili využívat v době covidové. Je především na nás, zda si to dokážeme uvědomit a také zúročit. Je na nás, zda dokážeme k některým problémům či životním etapám třeba přistoupit i tak, že všechno zlé je k něčemu dobré,“ zakončil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …