I takto může vypadat zelený politik. Neuvěřitelný příběh o švédském poslanci, uctívajícím Alláha

23.04.2016 8:05

Švédská vládní koalice musí řešit vskutku bizarní problémy. Především zelení přidělávají svému socialistickému koaličnímu partnerovi značné vrásky na čele. Před několika dny musel rezignovat jeden z jejich ministrů, nyní stranu opustil muslim, který odmítá podávat ruku ženám.

I takto může vypadat zelený politik. Neuvěřitelný příběh o švédském poslanci, uctívajícím Alláha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlitba k Alláhovi

Poslanec zelených Jasri Khan byl nucen rezignovat poté, co švédská televize zveřejnila záběry, na kterých odmítá muslimský politik podat ruku novinářce. Místo obvyklého pozdravu v našich zeměpisných šířkách si pouze položil ruku na srdce. Jeho kolegové ze Strany zelených připustili, že o jeho extrémních postojích vůči ženám věděli, ale rozhodli se mu dát i tak příležitost. Nyní uznávají, že to byla z jejich strany chyba.

Kritika chování Khana vůči ženám přišla nejenom z řad ostatních politických stran a médií, ale také od jeho stranických kolegů. „Obdržel jsem silně nesouhlasné reakce od členů naší strany, kteří vyjadřovali skutečně značné pohoršení. Je evidentní, že výbor strany pochybil, když jej zařadil na kandidátku,“ sdělil švédskému deníku Aftonbladet předseda stranického výboru Joakim Larsson s tím, že nemá informace o tom, jestli odmítají podávat ruku ženám i někteří další muslimští členové strany.

K celé události se vyjádřil ve švédské televizi také „zelený“ ministr pro školství Gustav Fridolin. Zmínil, že on sám osobně si neuvědomil, že by ženy odmítnutí podání ruky mohly vnímat jako osobní útok. „Musíme si nicméně připustit, že čelíme problémům souvisejícím se střetem kulturních odlišností, které existují nejenom po celé zemi, ale také uvnitř Strany zelených,“ připustil dvaatřicetiletý ministr v ranním programu televize.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Další špatný signál vyslali švédští zelení vůči voličům zkraje tohoto týdne, kdy byl nucen rezignovat jejich ministr pro bydlení a územní rozvoj Mehmet Kaplan. Švédská televize totiž odhalila, že se při večeři osobně setkal se známými tureckými nacionalisty, kteří jsou nazýváni „Šedými vlky“. V posledních desetiletích mají podle všeho na svědomí mnoho politických vražd a násilností a vyznávají ryze islamistické postoje.

Dále bylo také odhaleno, že muslimský ministr Kaplan vyznává antisemitské názory. Před šesti lety údajně srovnával Izrael s nacistickým Německem. „Dnešní Izrael zachází s Palestinci stejně jako nacisté ve třicátých letech minulého století s Židy,“ prohlásil podle informací deníku Svenska Dagbladet Kaplan. Po zveřejnění těchto skutečností se rozhodl Kaplan rezignovat. Socialistický premiér Löfven v pondělí oznámil, že rezignaci ministra pro bydlení a územní rozvoj přijal.

Zelení se navíc snažili tlačit na švédskou televizi STV, aby reportáž o setkání Kaplana s tureckými nacionalisty nevysílala. Televize se ovšem rozhodla nejenom uveřejnit reportáž, ale také důkazy o nepřípustném nátlaku ze strany mluvčího strany Magnuse Johanssona. Mluvčí byl následně svými stranickými kolegy suspendován. V listopadu zase vzbudilo ohlasy vystoupení vicepremiérky Romson za zelené, která se rozplakala v přímém přenosu, když oznamovala, že země musí omezit přistěhovalectví. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…