I vtipy zakázali. Univerzita v Oxfordu se pře o svobodu slova

08.09.2023 13:08 | Monitoring

Oxfordská univerzita čelí tlaku, že ve jménu transgenderové inkluze potlačuje svobodu slova. Tvrdí to Unie svobody projevu, která podle svých vlastních slov bojuje právě za právo svobodně se vyjadřovat, a to např. i na pracovištích; jak vidno akademickou půdu nevyjímaje.

I vtipy zakázali. Univerzita v Oxfordu se pře o svobodu slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Free Seech Union se postavila slavné Oxford University a tvrdí, že jedna ze škol této slavné instituce potlačuje svobodu projevu ve jménu transgenderové inkluze.

„Regent's Park College zveřejnila prohlášení o 1200 slovech on-line v červnu. Uvedla, že nebude tolerovat nezákonnou diskriminaci, pronásledování, šikanu nebo obtěžování trans lidí. Příklady nevhodného chování vůči trans lidem byly uvedeny jako ‚dělání vtipů o trans lidech nebo jejich trans statusu‘ a ‚důsledné používání nesprávných titulů‘ nebo zájmen,“ upozornila unie s dovětkem, že takto postupovat nelze. Na vyjádření unie na obranu svobody slova upozornil britský list The Times.  

Regent's Park College se dovolává zákona o rovnosti, jenže tady je podle unie problém, protože je nutné zachovat akademickou svobodu vyjadřování. Tím spíš, že zákon nenařizuje zacházet se studenty, jako by byli vázáni zákonem o rovnosti. Organizace Free Speech Union, vedená novinářem Toby Youngem, proto univerzitu požádala o přepsání či stažení červnového prohlášení.

Young podle The Times prohlašuje, že podle zákona o rovnosti jsou studenti považováni za třetí strany a nejsou vázáni jeho podmínkami.

Mluvčí Regent's Park College dal najevo, že to vidí jinak.

„Regent's Park College oslavuje a oceňuje rozmanitost svých studentských skupin, pracovní síly a návštěvníků a naším cílem je vytvořit pro ně místo, které je přívětivé a inkluzivní. Od roku 2022 pracujeme s našimi studenty na tomto prohlášení o transkluzi. Potvrzuje to náš závazek k jejich blahu, protože jsou to oni, kdo dělá z Regent's velmi zvláštní místo. Jsme odhodláni jim pomáhat cítit se bezpečně, oceňováni a podporováni, aby mohli naplnit svůj potenciál během času, který s námi stráví,“ stálo v prohlášení Regent's Park College.

Sama Oxford Univerzity přitom na svých stránkách tvrdí, že „svoboda slova je mízou univerzity“.

„Umožňuje snahu o poznání. Pomáhá nám to přiblížit se pravdě. Umožňuje studentům, učitelům a výzkumníkům lépe se seznámit s rozmanitostí přesvědčení, teorií a názorů ve světě. Univerzita uznává zásadní význam svobody projevu pro život mysli a může stanovit pravidla týkající se vedení debaty, ale nikdy by neměla bránit řeči, která je zákonná,“ stojí na stránkách univezity.

Oxford v témže prohlášení také upozorňuje, že kdo chce svobodně diskutovat, musí také předkládat relevantní argumenty a důkazy pro svá tvrzení.

„Jako nedílnou součást tohoto závazku ke svobodě projevu podnikneme kroky k zajištění toho, aby všechny takové výměny probíhaly pokojně. Při vhodné regulaci času, místa a způsobu akcí by řečníci ani posluchači neměli mít žádný rozumný důvod cítit se zastrašováni nebo cenzurováni,“ upozornila univerzita.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Závěr - Regent's Park College je škola pro úchyly. Učí tam kožené držky, bez smyslu pro srandu. To tedy musí být studium..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 08.09.2023 15:06:44

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…