Ikona boje s korupcí Karel Janeček čelí nařčení z krácení daní o 180 milionů

16.07.2012 8:46

Podnikatel Karel Janeček, který se proslavil svými nesmlouvavými postoji proti korupci v Česku, může mít problémy. Policie jej má na mušce kvůli tomu, že své příjmy daní na Mauriciu místo v Praze. Za tři roky tak měl stát na daních připravit o 180 milionů korun.

Ikona boje s korupcí Karel Janeček čelí nařčení z krácení daní o 180 milionů
Foto: Archiv
Popisek: Finančník a bojovník proti korupci Karel Janeček

Již několikátý měsíc se nejen policie, ale i Finančně analytický útvar Ministerstva financí ČR (FAÚ) a Generální finanční ředitelství (GFŘ) zabývají podezřením z krácení daní Karla Janečka a jeho firmy RSJ. Píše o tom časopis Týden.

Janečkův byznys je totiž řízen z Česka, většina vydělaných peněz je ale daněna na Mauriciu, v daňovém ráji podnikatelů. Policie nyní za pomoci specialistů z finančního ředitelství a pracovníků z ministerstva financí prověřuje, zda tímto svým jednáním poškozuje Janeček stát. Při pátrání FAÚ údajně narazil na některé zajímavé transakce, jejichž výčet poskytl policii.

Policie například prověřuje informaci, že na účet Janečkovy manželky Michaely přibylo za loňský rok přes 435 milionů korun. Zpráva o transakcích na účtech Michaely Janečkové pobouřila mluvčí Janečkovy firmy Moniku Vondrákovou. "Je to skandální. Prolomení bankovního tajemství není žádná legrace. Na čí objednávku to píšete?" řekla Týdnu rozhořčeně mluvčí.

Podle internetu jsem i satanista

Sám Janeček byl ve svém vyjádření umírněnější. "Odůvodněné podezření mít nemohou. Jestli něco podnikají, je to zaplacené. Oni sledují moje finanční toky? Vy jste viděli kumulativní investici 435 milionů korun. To odpovídá realitě, ale to se o mně ví," řekl Janeček a dodal, že o tahu vyšetřovatelů neměl ani tušení.

"Nepřekvapuje mě, že po mně jdou úřady. Víte, kolik je na mě vypsaných peněz? Nejde jen o krácení daní: na internetu o mně dokonce najdete, že jsem satanista. Mocenské struktury jsou ze mě úplně hotové, protože na mě nic nemůžou mít," hájí se podnikatel.

Původně odveta

Trestní oznámení podali advokáti z kanceláře Šachta & Partners (dnes MSB Legal). Vše původně vypadalo jako trik a odveta za Janečkovu činnost a jeho Nadační fond proti korupci, který se pustil do rozkrývání firemních struktur v daňových rájích. Policie ale trestní oznámení neodložila a začala případ Janečkovy firmy vyšetřovat.

Trestním oznámením se právníci snažili dokázat, že fondy sice sídlí v Indickém oceáně, ale veškerá činnost pochází z Česka. "Z veřejně dostupných zdrojů vyplývá, že webové portály a server mauricijských fondů jsou umístěné v České republice. Pan Janeček se ani netajil, že je mozkem celého impéria a že všechno řídí z Prahy," řekla právnička Kateřina Oboňová z kanceláře MSB Legal. A dodala, že kancelář dokonce vyslala na Mauricius svoje pracovníky, aby měli jistotu, že Janečka napadají oprávněně.

Janeček se neznepokojuje

Finančník Janeček se zjištěním advokátů a snažení úřadů podle Týdne jen usmíval. Fondy na Mauriciu prý rozhodně neslouží pro krácení daní. "Proč, proboha, šachtovci posílají lidi, aby prováděli takové vylomeniny? Fondy na Mauriciu nepředstavují firmu, kam se přijde a budou vás obsluhovat, schůzku si musíte domluvit," nechápal Janeček postup kanceláře. Domnívá se, že za celým případem stojí politika.

Nicméně přes tvrzení, že se vyšetřování nebojí, působí zajímavě fakt, že se Janeček oficiálně stáhl z vedení firmy. Nadále se bude věnovat hlavně boji proti korupci ve svém nadačním fondu. "Pan Janeček v současné době není v managementu RSJ aktivní a většinu času věnuje vlastním aktivitám. Pro společnost vykonává pouze konzultační činnost v oblasti aplikované matematiky a statistiky," uvedla Týdnu Vondráková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…