Ilegální imigranti, v jedné evropské zemi na vás možná pošlou armádu a půjdou po vás. A z jiné zní: Nebudete pracovat, mít ubytování ani řídit auto

26.08.2015 14:12

Maďarsko a Velká Británie přitvrzují ve své snaze čelit migrační vlně z Afriky a Blízkého východu. Britská vláda přitvrzuje v oblasti přistěhovaleckých zákonů. Maďarská vláda má již podobná opatření za sebou, ale dnes oznámila, že zvažuje nasazení armády k zabezpečení svých jižních hranic.

Ilegální imigranti, v jedné evropské zemi na vás možná pošlou armádu a půjdou po vás. A z jiné zní: Nebudete pracovat, mít ubytování ani řídit auto
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Maďarsko v posledních dnech finišuje s výstavbou plotu na hranicích se Srbskem. Ovšem počet přicházejících imigrantů ze Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu a dalších zemí nepolevuje. Podle maďarské policie za včerejšek dorazilo ze Srbska do země 2530 ilegálních imigrantů. V reakci na to vláda uvažuje o tom, že by jižní hranici zabezpečovala armáda. Mluvčí vlády Zoltán Kovács podle agentury Reuters sdělil, že se o návrhu tohoto opatření bude v parlamentu diskutovat příští týden. Situace se v posledních týdnech rapidně zhoršila na celém Balkánském poloostrově. Makedonie před nedávnem také nasadila armádu, ale nakonec svoji snahu o zabezpečení vzdala a její hranice s Řeckem je nyní fakticky volně průchozí.

Celý text o plánech maďarské vlády najdete ZDE

Maďarsko staví plot na hranici se Srbskem, i když s Rumunskem a Chorvatskem je její hranice delší. Uprchlíci tak patrně budou do země směřovat z těchto dvou členských států Evropské unie. Někteří analytici tvrdí, že právě to vláda v čele s premiérem Viktorem Orbánem od začátku sledovala. Podle dohody přijaté v Dublinu se totiž musí o uprchlíky postarat právě ta země Evropské unie, ve které jako v první požádají o azyl. Za osm měsíců letošního roku podle maďarských úřadů dorazilo do země přes 100 000 uprchlíků. Maďarsko tak společně s Itálií a Řeckem patří mezi země, které jsou současnou mohutnou migrační vlnou nejvíce sužovány. A to přesto, že drtivá většina uprchlíků tyto země považuje jen za přestupní stanici a míří dál.

V nelehké situaci je ovšem také Velká Británie, kam se pokouší z francouzského přístavu Calais prostřednictvím tunelu pod kanálem La Manche nelegálně proniknout desítky uprchlíků denně. Vláda se proto rozhodla zpřísnit zákony vztahující se k zaměstnávání ilegálních uprchlíků. Dotknou se nejenom samotných uprchlíků, ale také jejich zaměstnavatelů. Jak uvádí britský deník The Telegraph, nově budou ilegální uprchlíci čelit šesti měsícům vězení v případě, že budou zaměstnáni. Jejich zaměstnavateli potom hrozí uzavření celé provozovny. V praxi by se tyto restrikce týkaly zejména nočních stánků s občerstvením nebo taxislužby. Právě zde je zaměstnáváno dle britských úřadů mnoho ilegálů.

Celý text v angličtině o návrhu britské vlády je ZDE

Z ilegálního zaměstnávání se tak fakticky stane trestný čin, jenž vedle odnětí svobody v délce až půl roku budou doprovázet také pokuty bez horní hranice. Doposud byli uprchlíci po odhalení, že pracují bez povolení, převezeni do uprchlického centra. Nyní bude jejich trestný čin posuzovat standardně soud, který rozhodne o jejich případném umístění do vazby. „Vláda se domnívá, že by mohla mít nová opatření odstrašující efekt a zároveň by pomohla zachránit tisíce uprchlíků, kteří se snaží dostat do Velké Británie z francouzského přístavu Calais. „Každý, kdo si myslí, že Velká Británie je snadno dostupná pro každého, by měl nyní zpozornět. Pokud jste zde ilegálně, uděláme vše proto, abyste zde nemohli pracovat, získat ubytování či otevřít si bankovní konto a řídit vůz,“ cituje britský deník Jamese Brokenshira z Konzervativní strany.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…