Imunolog Hořejší: Promořování je hazard a chiméra

25.04.2020 13:15

Strategie tzv. kolektivní imunity je chybná a nebezpečná, varuje imunolog Václav Hořejší. O maximální eliminaci koronaviru se musíme snažit především pomocí „chytrých“ epidemiologických opatření. „Vydat se cestou ‚promořování‘ je hazardní,“ upozorňuje ve svém textu pro Lidové noviny.

Imunolog Hořejší: Promořování je hazard a chiméra
Foto: Repro ČT24
Popisek: Páteční tisková konference po jednání vlády

Hořejší je znepokojen myšlenkou profesora Prymuly, že se současnou epidemií se definitivně vypořádáme teprve tehdy, až chorobu prodělá více než 60 procent populace, a bude tak dosaženo kýženého stavu „kolektivní imunity“.

Že se pak virus přestane šířit proto, že pro něj zásadně klesne příležitost nakazit další jedince, to je podle Hořejšího nesprávný názor. „Já se naopak ve shodě s míněním většiny světových odborníků domnívám, že tento přístup je potenciálně škodlivý,“ myslí si.

V kontextu s tím zmiňuje doporučení, která začátkem března dali dva hlavní vědečtí poradci britskému premiérovi – nezavádět příliš plošná omezující opatření, ale nebránit co nejrychlejšímu promoření společnosti, a tedy dosažení stavu oné kolektivní imunity.

Anketa

Zeman by si přál, aby vládní koalice ANO a ČSSD pokračovala i po volbách. Souhlasíte?

hlasovalo: 16307 lidí
Tento přístup měl zabránit velkým ekonomickým škodám, ale nepovedlo se. „Britská vláda radu uposlechla, ale během necelých dvou týdnů začalo být zřejmé, že se rodí zdravotní katastrofa italského typu, a tak se strategie změnila. Toto zdržení stálo ovšem možná více než 15 tisíc životů,“ upozornil Hořejší. S tím, že podobný – možná ještě horší – scénář se nyní naplňuje v některých státech USA, zvláště v New Yorku.

Imunolog Hořejší zdůrazňuje, že se zdá, že u tohoto trochu atypického viru pravděpodobně ani příliš neplatí základní předpoklad, že jedinci, kteří onemocnění prodělali, zůstanou dlouhodobě imunní vůči opakované nákaze.

Prozatím také nevíme, jaká je nynější úroveň promořenosti populace, ale zdá se, že je zatím velmi nízká. To podle jeho slov znamená, že podstatné promoření populace je v nedohlednu, a naopak existuje dobrá šance, že bude možné naopak docílit eliminace viru.

„Přestaňme prosím koketovat s tím vysoce problematickým konceptem kolektivní imunity, snažme se o maximální eliminaci koronaviru především pomocí ‚chytrých‘ epidemiologických opatření,“ píše Hořejší. Věří, že v několika příštích měsících se dočkáme i účinných léků – řada se jich již testuje. Ale na vakcínu by příliš nespoléhal, její vývoj bude trvat dlouho a její účinnost nemusí být valná.

Opatření byla u nás velmi úspěšná a epidemie je pod kontrolou, ba na ústupu.

„Bylo by velmi nemoudré defétisticky rezignovat na cíl eliminace koronaviru z naší populace a namísto toho se odkazovat na onu více než problematickou chiméru kolektivní imunity,“ uzavírá Hořejší.

A připomíná, že nyní máme přece daleko lepší technické a organizační prostředky pro zavedení druhé fáze – oné „chytré“ karantény, která se tak skvěle osvědčila například v Jižní Koreji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…