Incident na Slovensku: Ošklivá dohra. V Česku

14.10.2022 10:50 | Ze sítí

Vražda, která se stala tento týden v jednom z bratislavských LGBT barů otřásla lidmi nejen v Bratislavě a na Slovensku, ale i u nás. Málokdo by ale čekal, že se stane také záminkou pro vyjasňování si postojů na sociálních sítích mezi aktivisty a zákonodárci. Mezi zakladatelkou LGBT hnutí Jsme fér Horákovou a senátorem Hrabou k jedné takové došlo.

Incident na Slovensku: Ošklivá dohra. V Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening za manželství pro všechny "Sněmovno, chceme manželství ve druhém čtení"

„Kdo svévolně použije zbraň proti druhému (navíc zjevně ne svoji) a mstí se menšinám, ten je zkrátka magor. Platí to tedy i pro vraha, který střílel v Bratislavě. Ať už se motiv u včerejší vraždy potvrdí či nikoli,“ napsal na svůj twitter senátor Hraba a dodal, že výsledkem jsou dva mrtví mladí lidé a jedna zraněná.

Jistě ale ani netušil, co svým odsouzením tohoto hrůzného činu vyvolá za reakci mezi aktivisty.

Adéla Horáková, právnička v iniciativě Jsme fér (manželství pro všechny) a právnička české kampaně za rovnost manželství, mu ale jeho slova nedarovala.

„To se dalo čekat, že to budete chtít smést ze stolu jednoduchým ‚on je magor‘. Ale tomu magorovi někdo namluvil, že LGBT+ lidé jsou hrozba,“ napsala v reakci na Hrabův příspěvek.

„Že jsme nějaké nebezpečí, před kterým je třeba se bránit. Že jsme něco míň a chtít rovnoprávnost je nebezpečné. To ty ‚magory‘ inspiruje,“ dodala ještě.

Zdeněk Hraba se ale jejím slovům postavil, evidentně nevědom si svého pochybení.

„Pardon, paní zástupkyně Jsme fér, ale já ten odporný čin odsoudil,“ připomněl aktivistce svůj úvodní status.

„Nic víc s tím dělat nemůžu. Ani já, ani vy. Motiv ještě ani policie neuvedla. A jasně říkám, že ať je motiv jakýkoliv, nic to na odpornosti činu nemění. Tak to prosím nezneužívejte pro svoji politickou agitaci,“ má zároveň Hraba jasno o motivaci Horákové k takové reakci.

S tím ale Horáková nesouhlasila a obvinila senátora, že svými slovy inspiruje vrahy.

„Můžete dělat hodně. Můžete podobné homofobní vrahy přestat inspirovat vašimy slovy.“

S takovou interpretací svých slov ale Hraba nesouhlasil.

„Uveďte jeden příklad,“ požadoval na Horákové, aby sdělila kde a jak inspiruje vrahy.

„Nenajdete žádný. Vaši aktivitu ale opravdu nechápu. Útočíte na mě, i když jsem pro zrovnoprávnění. To je strategie, která bude mít jistě úspěch. Vy pouze rozeštváváte společnost,“ má jasno senátor.

Ani s jeho slovy ale Horáková nesouhlasila.

„Právě, že nejste pro zrovnoprávnění. (A navíc tedy vědomě užíváte nesprávný termín.) Jste jen pro rozšíření některých prav RP. Proč bychom neměli mít rovnoprávnost včetně práva vstupovat do manželství? Dvě kategorie = stigmatizace = podhoubí nevraživosti,“ poukázala na to, že má problém s návrhem zákona o rovnoprávném manželství stejnopohlavních osob.

„Rovná práva = rovná práva,“ nedal se Hraba.

„O termínu tam není ani slovo. Ale o tom jsme se bavili několikrát. Opět to potvrzuje, že s radikálními aktivisty nelze diskutovat, protože šíří nenávist ve společnosti. Podobně jako ten slovenský vrah,“ uzavřel diskusi Zdeněk Hraba.

Dodejme, že na jiném místě, ve svém dalším tweetu, se ke konverzaci vrátil a zveřejnil text, který s ní souvisí.

„Aktivisté ze Jsme fér jsou rozčílení, že jsem odsoudil ten odporný čin, který se stal v Bratislavě. To jen k tomu, kdo tu rozeštvává společnost. Pořád věřím, že většina lidí je rozumná a nenechá se zviklat aktivisty a extremisty na jedné ani na druhé straně.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…