Indický prezident a kapitáni průmyslu. Byli jsme na česko-indickém fóru, kde se plánovala společná budoucnost

08.09.2018 11:32

Salonek Karel v pražském hotelu Four Seasons se v pátek před sedmnáctou hodinou zaplnil českými a indickými podnikateli. Čekali na česko-indické forum, pořádané Hospodářskou komorou České republiky, jehož se měl zúčastnit i indický prezident Rám Náth Kóvind, který je právě na státní návštěvě České republiky.

Indický prezident a kapitáni průmyslu. Byli jsme na česko-indickém fóru, kde se plánovala společná budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, když říká, že nepřipustí příchod ani jednoho nelegálního migranta do ČR?

57%
hlasovalo: 15255 lidí

Prezident Kóvind zahájil státní návštěvu již dopoledne setkáním s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě a posléze společným obědem. V odpoledních hodinách proběhla jednání podnikatelských delegací, na které navázalo zmíněné podnikatelské fórum.

Jeho hostitelem a moderátorem byl prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý. Pozvánku k vystoupení přijali kromě již zmíněného indického prezidenta Kóvinda také česká ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa, a za indickou stranu vedoucí podnikatelské delegace Benipal Sarpreet Singh.

Při čekání na indického prezidenta ještě stihla ministryně Nováková poskytnout interview přítomnému štábu České televize a pak už do salónku v doprovodu paní Narinder Chauhan, nové indické velvyslankyně v ČR (funkce se ujala v červenci) vstoupil ve svém typickém oděvu prezident miliardové Indie.

Hosty přivítal Vladimír Dlouhý srdečným projevem, ve kterém prozradil, že v Indii měl v minulosti vlastní aktivity, a navštívil jí celkem dvacetkrát. „Viděl jsem Indii, jak roste,“ řekl v narážce na dynamický hospodářský růst Indie, který je mezi velkými světovými ekonomikami největší a překonává i Čínu, jak bylo během fóra často připomínáno.

„Otevřeli jsme dnes novou kapitolu vzájemných vztahů,“ shrnul předchozí jednání šéf českých podnikatelů. Na závěr vyjádřil naději, že návštěva v ČR bude pro prezidenta i obchodní delegaci nezapomenutelná.

Náměstek Martin Tlapa vyjádřil optimistický názor, že návštěva indického prezidenta a obchodní delegace je historická, a představuje velkou šanci. „Ze všech jednání jsme cítili optimistickou atmosféru,“ prozradil.

Z jednotlivých ekonomických odvětví zmínil turismus, který podle něj kromě přímých ekonomických zisků přináší i poznání mezi národy. Náměstek zdůraznil, že by turistický styk mezi Českou republikou a Indickou republikou měl být maximálně zjednodušen.

Z dalších oblastí zmínil jako významné energetiku, strojírenství, ale také například „obranný byznys“.

S tím souvisí i spolupráce obou zemí v oblasti bezpečnosti. Tlapa připomněl slova prezidenta Miloše Zemana z polední tiskové konference, že obě země musí čelit terorismu. Prezident Zeman zmínil s Indií sousedící Pákistán, kde má velmi silné pozice hnutí Tálibán. A náměstek ministra zahraničních věcí k tomu dodal: „Obě naše země vzývají principy svobody, demokracie a práva – a to nás spojuje.“

Dalším tématem, o kterém se mělo mezi Čechy a Indy hovořit, je reforma OSN. Indie má jako druhá nejlidnatější země světa a významný světový hráč zájem především na reformě Rady bezpečnosti OSN. Ta totiž stále funguje tak, jak byla ustavena v roce 1945, kdy Indie jako stát ještě vůbec neexistovala. Nyní je její ambicí stanout na úrovni ostatních velmocí, které v Radě bezpečnosti disponují stálým členstvím a právem veta.

„V tom má Indie naší podporu, jsme přesvědčeni, že tato velmoc by měla v OSN získat větší sílu,“ uvedl náměstek. Ve stejném duchu, že by Indie měla být stálým členem Rady Bezpečnosti OSN, se vyslovil také prezident Zeman.

Po náměstkovi se slova ujala ministryně Marta Nováková, jejíž vystoupení následně Vladimír Dlouhý zhodnotil jako „hluboký vhled do hospodářských vztahů“. Ministryně ve svém vystoupení detailně rozebrala jednotlivé ekonomické oblasti a vztahy, které v nich byly navázány.

„Před pěti lety schválila tehdejší vláda novou exportní strategii České republiky. A nepřekvapí, že Indie byla mezi 12 zeměmi, na které se chtěla zaměřit,“ připomněla ministryně ve svém projevu.

Pak rozebrala spolupráci obou zemí ve strojírenství, energetice a dalších oblastech.

„Spolupráce by neměla být jenom na mezivládní úrovni, ale třeba i v akademickém světě,“ zmínila Marta Nováková. Zdůraznila, že obchod rozhodně neznamená jenom výměnu výrobků, a proto by bylo velmi užitečné, kdyby mezi Českou republikou a Indií došlo též k výraznější výměně investic.

Závěrem připomněla, co všechno může Česká republika indickým partnerům nabídnout – výhodnou polohu ve středu Evropy, zkušenosti, inteligentní a šikovné pracovníky, jistotu právního státu, který ochrání investice, a rovněž podporu hospodářské výměny ze strany státních orgánů.

Pak ještě ministryně s uspokojením oznámila, že hned v příštím měsíci by měl do České republiky přijet indický ministr průmyslu a obchodu, pan Suresh Prabhu, který by měl podepsat další smlouvy a rovněž společně s Novákovou řídit jednání Smíšené komise pro hospodářskou spolupráci ČR a Indie.

Po Novákové už dostal slovo nejvýznamnější účastník fóra, prezident Indické republiky. Dvaasedmdesátiletý Rám Náth Kóvind je v úřadě od července loňského roku, když předtím dokázal v prezidentských volbách získat více než 65 procent. Předtím působil jako guvernér provincie Bihár, původně je advokátem.

Prezident Kóvind pozdravil publikum českým „dobrý večer“ a přítomné podnikatele oslovil půvabným anglickým titulem „milí průmysloví kapitáni“.

Ve svém projevu nejprve zdůraznil význam této návštěvy i pro indickou stranu. Celkem s ním prý v delegaci přiletělo padesát členů podnikatelské delegace, což je prý značně nadstandardní počet.

Pak hlava státu připomněla významné vztahy obou „starobylých civilizací“, jak nazval Česko i Indii. Zmínil, že Československo navázalo diplomatické styky s Indií těsně po svém vzniku, hned v roce 1920, ačkoliv v té době Indie jako stát ještě vůbec neexistovala. Pak zmínil, že indicko–české (resp. československé) obchodní styky mají dlouhou a významnou tradici a v nadsázce je shrnul „Od Bati ke Škodě“.

Pokud jde o současnost a budoucnost, s českým protějškem Milošem Zemanem se prý prezident shodl, že vzájemné vztahy v současnosti rostou velmi dynamicky. Českou republiku prezident Kóvind vnímá jako „jednoho z nejvýznamnějších obchodních partnerů“.

Připomněl, že miliardová Indie je již dnes šestou největší ekonomikou světa a vzhledem k dynamickému růstu to nemusí být konečná. Také zmínil, že česká a indická ekonomika se v řadě aspektů velmi vhodně doplňují a mají řadu možností, jak společně reagovat na výzvy čtvrté průmyslové revoluce.

Výslovně pan prezident zmínil zájem o výrobky českého obranného průmyslu, který sdělil již předtím na Hradě svému protějšku, a také premiéru Andreji Babišovi, se kterým jednal poté. Připomněl také velký úspěch, který v Indii zaznamenala česká auta. Automobilka Škoda má přímo v Indii svůj závod a její auta si prý vydobyla mezi Indy značnou popularitu. „Jsem velmi potěšen, že české společnosti jako Škoda Auto, ta tedy s mateřskou společností Volkswagen, budou do obchodu v Indii investovat asi miliardu dolarů,“ uvedl prezident Kóvind.

„Zvu vás k nové éře vzájemných vztahů,“ uzavřel prezident Indické republiky své vystoupení.

Po něm ještě vystoupil vedoucí indické obchodní delegace Benipal Sarpreet Singh, který v sále hotelu Four Seasons vynikal svou zářící typicky indickou pokrývkou hlavy. V projevu nejprve vyjádřil potěšení, že delegace, kterou vede, je jedna z největších.

Ve svém projevu se zaměřoval zejména na představení Indie českým podnikatelům. Možnosti, které tato země nabízí, jsou podle něj stejně velké a rozmanité, jako sama Indie.

Zmínil, že Indie dnes nabízí pozoruhodný mix příležitostí, ve kterém jsou nejen přírodní zdroje, ale už i velmi schopní pracovníci a rovněž zajímavý lidský kapitál v podobě vzdělaných elit.

Pak se Vladimír Dlouhý s diváky rozloučil, načež prezident Kóvind v doprovodu velvyslankyně opět sál opustil. Jeho státní návštěva bude pokračovat až do neděle. V sobotu se má setkat s indickými studenty a pedagogy Univerzity Karlovy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…