Inflace zase zrychlila. A Kovanda vidí ještě jeden průšvih

10.02.2023 11:01

Údaje Českého statistického úřadu ukazují, že lednová inflace vystoupla v meziročním srovnání na 17,5 procenta, což bylo o 1,7 procentního bodu více než v prosinci. Jde o druhou nejvyšší hodnotu z poslední doby. Nejvyšší meziroční inflace se v Česku projevila v září 2022 na hladině 18 procent. Ekonom Lukáš Kovanda v této souvislosti upozornil na ještě jeden problém.

Inflace zase zrychlila. A Kovanda vidí ještě jeden průšvih
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Česko dál trápí inflace, která ujídá z peněženek a úspor všech občanů. Podle dat Českého statistického úřadu lednová inflace vystoupla k 17,5 procentům. Meziměsíčně vzrostla o 6 procent.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 17,5 %, což bylo o 1,7 procentního bodu více než v prosinci. Toto zrychlení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle bydlení. Ceny elektřiny přešly z prosincového poklesu o 21,2 % v růst o 36,4 % v lednu. Ceny vodného zrychlily svůj růst na 16,3 % (v prosinci 5,3 %), stočného na 30,3 % (v prosinci 6,4 %) a tepla a teplé vody na 44,7 % (v prosinci 28,8 %). Ceny zemního plynu zmírnily svůj růst na 87,0 % (v prosinci 140,2 %),“ uvedl ČSÚ s tím, že růst cen energií byl mimo jiné dán tím, že skončil tzv. Úsporný tarif pro domácnosti ve formě příspěvku na energie.

Na stále vysokou inflaci upozorňují především opoziční politici, včetně předsedkyně komunistů Kateřiny Konečně. „Inflace 17,5 %! Neměla by vláda raději bojovat proti ožebračování občanů než posilovat cenzorské praktiky?“ zeptala se.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Kateřina Konečná promlouvá

Meziměsíční inflace vzrostla o 6 procent. Ekonom Lukáš Kovanda upozorňuje, že jde o nevídaný nárůst v celé historii ČR.

„...ovšem lednová meziměsíční inflace je nejvýraznější v historii ČR - rovných 6 %. O tolik před pandemií a válkou ceny někdy nevyskočily ani za několik let. A teď na to stačil měsíc...,“ upozornil Kovanda.

Ekonom Kovanda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jak je to možný?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 10.02.2023 11:07:17
vždyť u máme tu skvělou fijalovou vládu, co furt vysílá nějaké signály.... nebo že by soudruzi z pětidemolice někde udělali chybu?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…