Informace ze Srbska, kam odjel Babiš. „Měsíce o tom nikdo nemluvil. A dodnes si vlastně nejsme jistí...“

10.02.2021 14:52

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) odletěl jednat o řešení koronavirové epidemie do Srbska. Pode pravicové opozice do Srbska utekl, aby nemusel řešit složitou situaci ve vlastní zemi. Nad Babišovým počínáním kroutil hlavou také srbský novinář Sasa Dragojlo, který se rozhodl popsat, co se v Srbsku skutečně děje. Děje se to, že po obyčejných lidech se chce, aby dodržovali koronavirové restrikce, ale sami politici si dělají, co chtějí.

Informace ze Srbska, kam odjel Babiš. „Měsíce o tom nikdo nemluvil. A dodnes si vlastně nejsme jistí...“
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes odcestoval do Srbska, aby tam nasbíral zkušenosti s ruskou vakcínou proti koronaviru Sputnik a čínskou vakcínou Sinopharm. Zkušenosti s ruskou vakcínou Sputnik sbíral i v Maďarsku. Srbský novinář Sasa Dragojlo však tvrdí, že Babiš v Srbsku mnoho zkušeností nemůže nabrat, protože Srbsko je bráno jako země, kterou svými vakcínami zachraňují Čína a Rusko. Prezentuje to tak Čína i Rusko.

„Abych byl upřímný, situace v Srbsku je úplně jiná. Není možné ji považovat za dobrý, nebo špatný příklad. Když budeme tedy mluvit o nějakém očkovacím úspěchu, má to jen a pouze jediný důvod – a to geopolitický. Ne politický nebo strategický. Prakticky všechny dávky vakcín má Srbsko z Číny nebo Ruska. Malá část je i od Pfizer/BioNTech, ale díky přímým smlouvám, Srbsko není součástí systému COVAX. Srbská strategie je ale taková, že jedná s každým,“ poznamenal novinář.

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí
Srbská vláda podle něj tajila přesná čísla nakažených i zemřelých ve spojitosti s covidem.

„Srbsko se tak stalo vůbec jedinou zemí v Evropě, kde vedení státu tajilo pandemické informace. Zjistili jsme, že první zemřelý na covid-19 v Srbsku byl už v únoru loňského roku. Měsíce o tom nikdo nemluvil. A dodnes si vlastně nejsme jistí, zda máme pravdivé informace. Lékaři si hodně stěžují na nesystémovost a zmatek v nemocnicích. Lékařské odbory upozorňují i na to, že lékaři umírají,“ pokračoval srbský novinář.

Další problém Srbska tkví podle žurnalisty v tom, že se po občanech chce, aby dodržovali vládní opatření určená pro boj s covidem, ale sami politici tato opatření ignorují a pořádají velké akce pro vlastní potěšení.

A jaké restrikce tedy v Srbsku přesně platí?

Restaurace, kavárny, bary, kluby, nákupní střediska, sázkové obchody, obchody a služby, jako jsou kadeřnictví, kosmetické salony, fitness centra, lázně nebo tělocvičny mají být každý den, včetně víkendů, zavřeny ve 20:00. Naproti tomu supermarkety a jiné obchody s potravinami mohou být otevřeny každý den do devíti hodin večer.

Lékárny, čerpací stanice a rozvoz jídel funguje bez omezení.

Divadla a kina musí den co den zavřít v 17 hodin večer.

Lidé mají nařízeno dodržovat rozestupy 1,5 metru. Do nemocnic se nesmí na návštěvy vůbec a do domovů pro seniory maximálně na 15 minut. V MHD smí jet jen polovina osob z deklarované kapacity autobusů a tramvají.

Venku či uvnitř se smí sejít pohromadě maximálně 5 osob, ale z tohoto nařízení mají výjimku školy, pracoviště a některá další zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…