Iniciativa kritizuje koaliční smlouvu. Boj s korupcí se prý možná zadrhne

13.12.2013 20:03

Iniciativa Rekonstrukce státu uvítala, že se ve smlouvě vznikající koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL objevila jí navrhovaná protikorupční opatření. Zároveň ale upozornila, že v dokumentu chybějí některé detaily, kvůli nimž se může pokus o omezení systémové korupce zadrhnout.

Iniciativa kritizuje koaliční smlouvu. Boj s korupcí se prý možná zadrhne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Osm zákonů a změn, které platforma dvaceti nevládních organizací prosazuje, jsou obsaženy ve zveřejněném textu koaliční smlouvy, především v bodě 9.7., nazvaném "Rekonstrukce státu a opatření proti korupci".

Sporným bodem ale podle iniciativy je například chybějící podmínka, podle níž by pro platnost smluv bylo nezbytné jejich zveřejnění, což v minulosti údajně kritizovali například sociální demokraté. V bodě, v němž koalice navrhuje rozšíření kontroly NKÚ na veškeré veřejné rozpočty, zase podle nevládních organizací nejsou zmíněny obchodní společnosti s majoritní majetkovou účastí státu nebo samosprávy. Iniciativa kritizuje i navrhovanou reformu financování politických stran, jež údajně neobsahuje zmínku o zavedení nezávislého kontrolního mechanismu.

V další výtce iniciativa upozorňuje na to, že chybí časový rámec pro předložení zákonů a změn. Sama věří, že většinu zákonů lze předložit do šesti měsíců a podle odhadu expertů lze všechny požadované změny a zákony přijmout do jednoho roku. Koalice prý také nezmiňuje, zda normy projedná v rámci parlamentní skupiny, do které přizve i opoziční strany a nestátní neziskové organizace.

"Z koaliční smlouvy mám rozporuplné pocity. Klíčové zásady zákonů Rekonstrukce státu nejsou zmiňovány. Je přitom patrné, že za tím stojí ČSSD. Jsem nemile překvapen, že ANO, ale i KDU-ČSL zcela evidentně ustoupily tomuto tlaku. Už teď je jasné, že pokud někdo doslova vykostí návrhy zákonů Rekonstrukce státu, bude za tím stát ČSSD," uvedl Pavel Franc z organizace Frank Bold (dříve Ekologický právní servis).

Protikorupční projekt Rekonstrukce státu odstartoval v březnu 2013 s cílem prosadit devět klíčových zákonů, které by razantně zmenšily prostor pro korupci a zabránily údajnému systémovému rozkrádání státu. K podpoře těchto zákonů se zavázalo přes 160 poslanců, kteří zasedli v nové sněmovně.

Členy platformy jsou nevládní organizace Oživení, Transparency International, Frank Bold (dříve Ekologický právní servis), Fond Otakara Motejla, zIndex, Otevřená společnost, Brnění, Pražské fórum, Zaostřeno, Zelený kruh, Nadační fond proti korupci, Inventura demokracie, Glopolis, Good governance, Naši politici.cz, Iuridicum Remedium, ProAlt, Kohovolit.eu a Praguewatch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…