Iniciativa má seznam 50 rodin, které by přijaly syrské sirotky

17.09.2018 16:20

Iniciativa Češi pomáhají má seznam víc než pěti desítek rodin, které by byly ochotny přijmout syrské sirotky. Další lidé nabízejí hlídání, doučování či odbornou psychologickou pomoc. Iniciativa to uvedla v prohlášení, které dnes zaslala ČTK.

Iniciativa má seznam 50 rodin, které by přijaly syrské sirotky
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Podle uskupení by bylo účelné uspořádat setkání zástupců vlády, opozice, odborníků i zástupců neziskových organizací. Diskutovat by měli o případných podmínkách přijetí.

To, aby ČR přijala 50 syrských sirotků z řeckých uprchlických táborů, navrhuje europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Premiér Andrej Babiš (ANO) záměr odmítá. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) by Česko syrské děti, které přišly o rodiče, přijmout zvládlo. Babišův postoj kritizovali někteří politici, chválil ho prezidentův mluvčí.

„Jediné, co chybí, je politické rozhodnutí, na jehož základě by se Česká republika mohla postarat o ‚dvě třídy‘ dětí utíkajících před válkou... Bohatá a sebevědomá země se silnou tradicí pomoci slabým a bezmocným by něco takového měla dokázat,“ uvedla iniciativa Češi pomáhají. Zdůraznila, že v utečeneckých táborech není možné osiřelým dětem a mladým zajistit potřebnou péči a podporovat jejich rozvoj.

Šojdrová návrh na přijetí 50 osiřelých dětí bez doprovodu představila minulý pátek v Senátu na akci o inspiraci k pomoci. Podle europoslankyně je v řeckých táborech přes 3 500 dětí bez rodičů a ČR by mohla touto pomocí ukázat solidaritu při řešení migrační krize. Šojdrová uvedla, že by se za přijatými dětmi další příbuzní přistěhovat nemohli. Pokud by projevili o sirotky zájem, odjely by děti k nim. Babiš o víkendu uvedl, že ČR migranty přijímat nebude a dětem se má pomáhat tam, kde žijí. Poukazoval na to, že syrští sirotci nejsou často malé děti, ale chlapci od 12 do 17 let.

Podle iniciativy by politici a experti měli debatovat o případných detailech přijetí. Diskutovat by měli o tom, jaké děti a odkud by republika případně přijala, za jakých podmínek a v jakém režimu. Šojdrová dnes ČTK řekla, že rozhodující roli by měla hrát vláda, která by stanovila parametry pomoci včetně toho, kdo a za jakých pravidel by do Česka přišel.

Výzva Češi pomáhají vznikla v minulém volebním období za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Podle jejích signatářů se sice politické okolnosti mění, ale smysl iniciativy zůstává a společnost by neměla ztrácet soucit a měla by poskytnout pomoc potřebným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…