Internetová policie má pomalý internet

09.02.2012 9:14

Policejní skupina případových analýz v Bruntále má za úkol mimo jiné bojovat s internetovou kriminalitou. Jejich práce je obtížná už jenom tím, že žádný z policistů nemá služební počítač s připojením k internetu. Informuje deník MF Dnes.

Internetová policie má pomalý internet
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Připojení k síti představuje problém ve většině policejních útvarů. „Kolega běhá přes celou budovu na internet do oddělení obecné kriminality a pak s flashkou s daty zpět ke svému počítači. A takto lítá tam a zpět třeba hodinu,“ popisuje v MfD Jiří Šmach z bruntálského útvaru.

 

Na 80 lidí na kriminálce připadají pouze 2 počítače s internetem

 

V době, kdy se svět opřel do pirátských dat, je to výrazné omezení. Právě policisté totiž mají chránit autorská práva na internetu.

 

Deník MF Dnes udělal průzkum ve 30 policejních služebnách po celé České republice. Ve většině připojení buď chybělo nebo bylo velmi pomalé. Například v pětipatrové budově kriminálky v Liberci pracuje 80 lidí, ale přístup k internetu je možný pouze přes dva počítače.

 

Přenosové rychlosti odpovídají 90. létům nebo situaci v Íránu

 

„Přenosové rychlosti na služebnách jsou nejčastěji v rozmezí od 128 do 512 kbps,“ řekla MfD Veronika Hodačová z policejního prezidia. Taková rychlost ovšem byla běžná v 90. letech a dnes je průměrně dvacetinásobná.

 

Taková přenosová rychlost je srovnatelná s připojením v Íránu, cituje MfD údaje agentury Royal Pingdom.

 

„Na takto rychlou linku je přitom připojeno klidně patnáct počítačů, které stahují nezbytné dávky antivirových a bezpečnostních aktualizací. Tím se přenos ještě zpomaluje. Rychlost připojení zásadním způsobem brzdí činnost policistů,“ vadí Milanu Štěpánkovi z policejního odborového svazu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…