Intervence ČNB nepovede k růstu, varoval Sobotka

20.11.2013 16:08

Devizové intervence České národní banky podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nepovedou k vyšší spotřebě domácností a tím k hospodářskému růstu. Naopak, v případě zvýšení inflace znehodnotí úspory občanů.

Intervence ČNB nepovede k růstu, varoval Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

"Já si tedy nemyslím, že to opatření, ta devizová intervence centrální banky, povede k tomu, aby domácnosti začaly více utrácet a začaly nakupovat, a tím podpořily hospodářský růst," nechal se slyšet Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci. "Bohužel se dostaví jiný efekt. Pokud se zvýší inflace, tak to bude znamenat reálné znehodnocení úspor občanů."

Podle Sobotky je potřeba, aby po několika málo měsících toto opatření bylo velmi "objektivně a tvrdě" vyhodnoceno jak ze strany ČNB, tak vlády a Ministerstva financí. Když se ukáže, že náklady převýšily výnosy, tak by "nepochybně Česká národní banka měla uvažovat o korekci své politiky," uvedl také šéf nejsilnější parlamentní strany k rozhodnutí ČNB zahájit devizové intervence s cílem oslabit korunu.

"Podle mého názoru tato intervence byla chybně komunikována ze strany České národní banky. Ta komunikace přišla příliš pozdě a ČNB vlastně tento svůj krok začala vysvětlovat teprve v okamžiku, kdy ve veřejnosti začala růst nespokojenost s tímto opatřením," vyčetl také bankéřům s tím, že by minimálně kvůli přípravě rozhodnutí a jeho komunikaci měla ČNB "zpytovat svědomí". 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…