Islámský stát je zpět? Nové detaily k nedávné sabotáži letadla

21.09.2019 10:33

Mechanik Abdul-Mažíd Marouf Ahmed Alani, který se v půlce letošního července pokusil poškodit letoun aerolinek American Airlines, mohl být napojený na teroristickou organizaci Islámský stát. Alani, jenž na letadle mířícím z Miami na Bahamy úmyslně poškodil modul ADM, který měří rychlost nebo náklon stroje, měl ze svého mobilního telefonu rovněž odeslat i záběry se zastřelením lidí a zprávu, že Bůh takto chtěl ztrestat nemuslimy. O případu informovaly servery BBC a CNN.

Islámský stát je zpět? Nové detaily k nedávné sabotáži letadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dopravní letadlo, ilustrační foto

Anketa

Máte pochopení pro mládežníky, kteří stávkují kvůli globálnímu oteplování?

6%
94%
hlasovalo: 27046 lidí
Šedesátiletý mechanik původem z Iráku měl podle právní asistentky Marie Medetisové ze svého mobilního telefonu odeslat video zobrazující lidi, kteří jsou následně zastřeleni. Příjemci pak měl Alani odepsat, že Bůh chtěl, aby byli nemuslimové takto potrestáni.

Podle Medetisové tak Alani zřejmě cílil, aby mělo poškození letadla smrtící následky.

Alani měl podniknout i cestu do Iráku. Výpovědi svědků ohledně účelu této Alaniho cesty se však rozcházejí. Zatímco jeden z jeho kolegů řekl, že do Iráku odcestoval, aby se tam setkal se svým bratrem v řadách Islámského státu, Alaniho spolubydlící tvrdí, že byl mechanikův bratr unesen.  

Podle amerických médií není zcela jasné, zda byl Alaniho bratr skutečně zapojený do činnosti teroristické organizace Islámský stát. Prokurátoři pro toto tvrzení neposkytli žádné důkazy.

Alani po svém zatčení uvedl, že neměl v úmyslu poškodit letadlo ani ublížit pasažérům. Prý byl jen rozčílený z toho, že kvůli sporům odborů s vedením společnosti přichází o peníze a svým zásahem si chtěl jen zajistit přesčasy.

Při výslechu se následně přiznal, že se zařízením letadla manipuloval. Popsal, že do vstupního otvoru ADM vložil kus tvrdé pěny, který na místě navíc uchytil silným lepidlem, aby nemohl vypadnout.

Na sabotáž stroje se přišlo až ve chvíli, když už letadlo jelo po ranveji a nabíralo rychlost. V tu chvíli začalo ADM hlásit chybu a piloti se rozhodli s letounem nevzlétnout.

Na muže, jenž jako mechanik pracoval přes třicet let, pak ukázaly kamerové záznamy. Do roku 2010 byl zaměstnancem u Alaska Airlines.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…