Islámský stát nás může zničit, uhranul David Cameron. A dodal, kde všude mohou teroristé udeřit

29.06.2015 12:32

Islamisté v Sýrii a v Iráku chystají "děsivé" útoky v Británii i dalších západních zemích. Řekl to dnes britský premiér David Cameron, podle něhož bojovníci Islámského státu (IS) představují pro Západ existenční hrozbu.

Islámský stát nás může zničit, uhranul David Cameron. A dodal, kde všude mohou teroristé udeřit
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

"V Iráku a Sýrii jsou lidé, kteří připravují děsivé útoky v Británii a jinde. Dokud bude IS v těchto zemích existovat, budeme ohroženi," řekl nejvyšší muž britské vlády pro rozhlasovou stanici BBC.

Podle něj je nutné bojovat proti Islámskému státu, ale spolupracovat přitom se syrským prezidentem Bašárem Asadem by byl údajně "naprosto špatný přístup". Západ totiž podporuje ozbrojenou opozici, která se v posledních letech snaží Asadův autoritativní režim svrhnout.

Britský premiér se takto rozhodl vyjádřit poté, co islámský ozbrojenec zabil na 30 britských turistů při pátečním útoku v Tunisku. Hrůzný moment označili britští politici za nejhorší útok na své občany od sebevražedných bombových atentátů v britské metropoli před deseti lety.

Série čtyř bombových útoků si tehdy, 7. července 2005, v centru Londýna si vyžádala 56 mrtvých a na 700 zraněných; tři bomby přitom explodovaly v metru a čtvrtý výbuch se odehrál v dvoupatrovém autobusu. K útokům se přihlásily dvě islamistické skupiny napojené na teroristickou síť Al-Káida.

V projevu na bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě 19. června Cameron vyzval muslimskou obec, že by se měla více zasazovat o to, aby se co nejméně mladých muslimů přidávalo k extremistickým organizacím.

Podle Camerona přispívají k časté radikalizaci mladých muslimů v Británii a dalších evropských zemích lidé, kteří sice neobhajují násilí, ale věří předsudkům o tom, že demokracie je špatná a náboženská pravidla stojí nad vládou zákona. Tak se podle něho z předsudků může u mladých lidí stát vražedný plán.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …